Нова Зеландия забранява електронните цигари за еднократна употреба

Правителството на Нова Зеландия съобщи, че ще забрани продажбата на електронни цигари за еднократна употреба, ще увеличи глобите за търговците на дребно, които продават на лица под 18 години, и ще регулира по-добре търговците на дребно.


Правителството на Нова Зеландия получи сериозни критики за отмяната на първия в света закон, забраняващ продажбата на тютюневи изделия за младежите. То заяви, че е ангажирано с намаляването на тютюнопушенето, но просто предприема различен подход, включително допълнителни регулации около вайпинга.

"Въпреки че пушенето на електронни цигари допринесе за значителното намаляване на броя на пушачите, бързото нарастване на броя на ползващите ги сред младите хора е тревожна за родителите, учителите и здравните специалисти", заяви Кейси Костело, заместник-министър на здравеопазването в Нова Зеландия.

Съгласно новите правила ще се увеличат глобите за търговците на дребно, които продават електронни цигари на лица под 18-годишна възраст, ще се преразгледа лицензирането на търговците на дребно, а всички вейпъри за еднократна употреба ще бъдат забранени.

"Коалиционното правителство се ангажира да се бори да намалява нивата на тютюнопушене, за да постигне целта "Без тютюнев дим" или до 2025 г. по-малко от 5% от населението да пуши ежедневно", заяви Костело./БГНЕС