НС одобри удължаване на бюджета, отмениха отстъпката от 25 ст. за горивата от 1 януари

Депутатите одобриха удължаването на държавния бюджет, предаде репортер на БГНЕС.

От 1 януари спира мярката от 25 ст. отстъпка за горивата. Това реши Народното събрание, след като отхвърли предложението на ПП да се включи в удълженото действие на Бюджета 22 необходимото финансиране.

Кабинетът няма механизъм за директно подпомагане, каза министърът на финансите Росица Велкова. „Както знаете са постъпили от „Лукойл” 70 млн. авансова печалба. За да разработи мярката Министерският съвет трябва най-малко 14 дни обсъждане. МС няма правомощията да възложи на НАП да продължи да изплаща мярката. Те са разписани в закона и само НС може да възлага”, обясни Велкова.Изключително съм доволна, че се прие удължителния закон и в интерес на истината в него няма изключително допълнителни разходи, които да натоварват един бъдещ бюджет, който ще се разработва от едно редовно правителство, добави тя.

Парламентът забрани на правителството да разплаща разходи с европейски средства и с пари от Сребърния фонд. Министърът н финансите заяви, че няма опасност за изплащане на пенсиите, защото има нужните средства от национално финансиране. Не бе прието предложението на ПП първите два дни от болничните да се заплащат от работодателите. Отхвърлено бе и предложението да се актуализират пенсиите всяка година по Швейцарското правило.

След като вчера не бяха допуснати до гласуване предложенията на БСП за увеличаване на минималната заплата, максималния осигурителен доход, майчинството, днес същата съдба сполетя и исканията на „Продължаваме промяната“ - бизнесът да плаща два вместо три дни от болничния.Не се гласува и промяната в правилото за актуализация на пенсиите, за което партията настояваше. Така идеите, които шумно се обсъждаха в последните седмици, не получиха „зелена светлина“ през удължаване на действието на бюджета, чието гласуване приключи. /БГНЕС