NYT: Преговорите в Кайро за споразумение между Израел и Хамас са удължени с три дни

Преговорите в Кайро за споразумение за временно прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаване на заложници, държани от "Хамас", които се проведоха предишния ден, бяха удължени с още три дни поради липса на напредък, съобщи "Ню Йорк Таймс" (NYT), позовавайки се на египетски служител. В същото време, по думите му, обсъждането на споразумението протича в "положителен тон".


В края на първия ден от преговорите участниците в срещата не са стигнали до споразумение, пишат NYT и Ройтерс. Един от събеседниците на NYT заяви, че ключовият въпрос в дискусиите на страните се отнася до броя на палестинските затворници, които ще бъдат освободени от израелските затвори в замяна на заложници. Според американския служител следващите три дни разговорите ще се водят на по-ниско ниво.

През първия ден в разговорите са участвали директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и Давид Барнеа, ръководител на израелската разузнавателна служба Мосад. Те се срещнаха с високопоставени служители от Египет и Катар - тези държави са посредници в преговорите.

Както пише Axios, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви готовност да освободи трима палестински затворници в замяна на един заложник - същата схема действаше по време на примирието през ноември 2023 г. Според вестника в телефонен разговор президентът на САЩ Джо Байдън е призовал израелския премиер да прояви гъвкавост и да освободи още затворници, за да се осъществи сделката./БГНЕС