NYT: САЩ не обръщат внимание на собствения си регион

През последното десетилетие САЩ неуморно увеличиха влиянието си по света - борят се с тероризма в Близкия изток, сблъскват се с Китай и Русия и се опитват да защитят правата на човека далеч от дома си, но отделят малко внимание на собствения си регион. Това се казва в анализ на „Ню Йорк Таймс“ (NYT).

И тези дни буквално в съседния двор започнаха да се случват събития, които принудиха администрацията на Джо Байдън да се мобилизира. Това са протестите в Куба и дръзкото убийство на президента на Хаити.

И двете събития изискват някакви действия от Вашингтон, но там все още не разбират точно какви действия, тъй като отдавна не са обръщали дължимото внимание на страните от най-близкото си обкръжение.

Разбира се, Байдън е заявил готовността си да защитава потиснатите, в случая кубинския народ, който страда от репресии, пандемия и икономически затруднения. Час след това изявление САЩ отмениха визите за 100 никарагуански политици, съдии и членове на техните семейства заради подкрепата им за кубинския режим.

Кризата, която настъпи в региона, обаче заплашва САЩ с много по-сериозни последици, които не могат да бъдат разрешени с обикновен указ. Например вълната от хаитянски бежанци, която неизбежно ще се втурне към американските граници.

И това може да са само първите признаци, като се има предвид, че в повечето страни от Централна Америка липсват демократични институции и ситуацията там също е потенциално експлозивна.

Събеседниците на „Ню Йорк Таймс“ казват, че Съединените щати по инерция възприемат Централна и Латинска Америка като сфера на своето влияние в продължение на десетилетия, като същевременно не правят нищо за укрепване на това влияние.

Следователно настоящите събития са станали за администрацията на Байдън не само изненада, но и сериозно предизвикателство, тъй като по-нататъшната роля на САЩ в региона ще зависи от нейните действия. /БГНЕС