ООН: Несигурността в Хаити е сравнима с тази на държави във война

Несигурността в столицата на Хаити е достигнала нива, подобни на тези в страните, в които се води война, съобщи ООН.

Въоръжените банди "продължават да се конкурират, за да разширят териториалния си контрол в столичния район Порт-о-Пренс, като обхващат и незасегнати досега квартали", се казва в доклада на генералния секретар Антонио Гутериш, цитиран от АФП.

"С големия брой смъртни случаи и увеличаващите се територии под контрола на въоръжени банди, несигурността в столицата достигна нива, сравними с тези в страните, в които има въоръжен конфликт", се допълва в доклада.

Броят на регистрираните убийства в Хаити се е увеличил през последните месеци с 21% - от 673 през последното тримесечие на 2022 г. до 815 между 1 януари и 31 март тази година.

Броят на регистрираните отвличания се е покачил с 63% - от 391 на 637.

"Народът на Хаити продължава да страда от една от най-тежките кризи в областта на правата на човека от десетилетия насам и от голяма хуманитарна криза", се казва в доклада.

Сблъсъците между бандите и с полицията "са станали по-жестоки и по-чести", което е довело до смъртта на много цивилни граждани, се казва още в доклада.

Положението с правата на човека на хората, живеещи в контролираните от бандите райони, "остава ужасяващо лошо", а условията в районите, които са станали обект на нови нападения от страна на бандите, са се "влошили значително", се посочва в доклада.

В документа се изтъква тежкото положение на жителите на Сите Солей, разположен по крайбрежието на столицата, където снайперисти са стреляли по минувачите на улицата от покривите.

"Жителите се чувстват обсадени. Те вече не могат да напускат домовете си от страх от въоръжено насилие и терор, налаган от бандите", заяви хуманитарният координатор на ООН за Хаити.

Между 14 и 19 април при сблъсъци между съперничещи си банди са загинали близо 70 души, включително 18 жени и поне две деца, се казва още в изявлението.

"Отново подчертавам спешната необходимост от разполагане на международни специализирани въоръжени сили", заяви Гутериш в доклада си.

През октомври Гутериш предаде призива за помощ на министър-председателя на Хаити Ариел Анри, който поиска от Съвета за сигурност да изпрати помощ, за да помогне на полицията да възстанови реда.

Въпреки че някои държави изразиха готовност да участват, никоя от тях не се обяви за водеща роля. /БГНЕС