ООН потвърди: Измериха най-високата досега температура на Арктика

Най-високата температура, регистрирана някога в Арктика, беше официално потвърдена от Световната метеорологична организация на Обединените нации (СМО). С това бяха алармирани редица организации и правителства за изменението на климата.

Температура от 38 градуса по Целзий, по-подходяща за средиземноморския климат, бе регистрирана в сибирския град Верхоянск през юни 2020 г. Всъщност температурите в региона като цяло през това лято бяха средно с 10 градуса над нормалните, се казва в изявление на СМО.

„Този нов арктически рекорд е едно от поредицата наблюдения, които бият тревога за нашия променящ се климат“, казва Петери Таалас, генерален секретар на СМО.

СМО заяви, че екстремната жега е „по-подходяща за Средиземно море, отколкото за Арктика“ и че горещата вълна е ключов фактор за „разпалването на опустошителни пожари, предизвиква огромна загуба на морски лед и играе основна роля през 2020 г., като е една от трите най-топли години откакто се води статистиката“.

Според данни, взети от Руската агенция по горите, горските пожари в Сибир са най-тежките в историята, като са унищожили площ от повече от 18,6 милиона хектара руски гори само през 2021 г. Димът от огромния ад стигна дори до Северния полюс.

Верхоянск се намира на около 115 километра северно от Арктическия кръг и неговата метеорологична станция прави температурни записи от 1885 г. Безпрецедентният рекорд принуди организацията да създаде нова категория за наблюдение на екстремни метеорологични условия само за Арктическия кръг - „най-високата регистрирана температура“.

Арктика се нагрява със скорост над два пъти по-висока от средната за света, което причинява някои екстремни промени в климата. Те включват рекорден брой пожари, причинени от изгарянето на богат на въглерод торф, топенето на някои от най-дебелите ледове в Арктика и размразяването на вековни ледове, което може да освободи радиоактивни отпадъци и да събуди древни спящи вируси.

Учените дори предупредиха, че покачващите се температури в Арктика могат да доведат до смъртта на полярната мечка до края на този век. Повишените температури също водят до нарастване на броя на хибрида гризли-полярна мечка, наречена "пизли" мечка.

Арктика не е единствената част на света, която е преживяла рекордни температури. През 2020 г. Антарктида също постигна нов температурен рекорд, отбелязан в аржентинската база Есперанса, от 18,3 C миналата година. И тази година в Сиракуза, Италия, бе регистрира температура от 48,8 C - най-високата регистрирана температура в европейската история.

Долината на смъртта в Калифорния също преживя почти рекордна жега това лято, когато живакът достигна 54,4 C. Рекордът до момента се държи от Кебили, Тунис, с температура от 55 градуса по Целзий, регистрирана на 7 юли 1931 г./БГНЕС