ООН призова за разследване на масовите гробове в Газа

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че трябва да се проведе международно разследване на откритите масови гробове в близост до две болници в ивицата Газа - "Насър" и "Ал-Шифа". Телата бяха открити, след като израелските войски се изтеглиха от болничните комплекси.


"Чувстваме необходимост да вдигнем тревога, тъй като е ясно, че са открити много тела", заяви Тюрк, цитиран от своя говорител, съобщи The New York Times.

Миналия уикенд палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър в Хан Юнис. Твърди се, че някои от намерените тела са били оковани с белезници. Предишния ден израелските военни, отбелязва NYT, обясниха, че са ексхумирали телата, погребани от палестинците, за да установят дали сред тях има заложници. "Изследваните тела, които не принадлежаха на израелски заложници, бяха върнати на мястото", заявиха израелските военни.

Няколко дни по-рано в района на болничния комплекс "Ал Шифа" бяха открити повече от 380 тела. В доклада на ООН се казва, че телата са открити за първи път след пристигането на Службата за координация на хуманитарните въпроси в началото на април. Според служители на ООН преди това израелските власти многократно са отказвали достъп на хуманитарни работници до болничния комплекс. Израел не е коментирал тази информация.

Израелските военни твърдят, че болниците "Ал-Шифа" и "Насър" са били използвани от палестинските бойци като командни центрове, което доведе до операция по унищожаването и идентифицирането им в болниците.

"Насър" е напусната от ЦАХАЛ през февруари, а "Ал-Шифа" - в началото на април./БГНЕС