ООН: По-бедните държави са приели 76% от бежанците през 2022 г., богатите – само 24%

Представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в Турция Филип Леклерк призова Европейския съюз да постави безопасността и солидарността на първо място в действията си след корабокрушението на 14 юни край бреговете на Гърция.


"ЕС, неговите държави-членки и всички държави, граничещи със Средиземно море, трябва да поставят безопасността и солидарността като приоритетни движещи сили на своите действия в региона", заяви Леклерк пред Анадолската агенция.

"С оглед на засиленото движение на бежанци и мигранти в Средиземно море, колективните усилия, включително по-добрата координация между всички средиземноморски държави, солидарността и споделянето на отговорността, както е отразено в Пакта на ЕС за миграцията и убежището, са от съществено значение за спасяването на човешки животи", добави Леклерк. "Това включва създаването на договорен регионален механизъм за слизане и преразпределение на хора, които пристигат по море, за който продължаваме да се застъпваме", каза той.

Като отбеляза, че към края на 2022 г. броят на хората, разселени поради война, в преследване, насилие и нарушения на правата на човека, е бил рекордните 108,4 милиона, което е с 19,1 милиона повече от година по-рано, Леклерк заяви, че това "е най-голямото увеличение в историята".

"То включва 35,3 милиона бежанци, 62,5 милиона вътрешно разселени лица, 5,4 милиона лица, търсещи убежище, и 5,2 милиона други лица, нуждаещи се от международна закрила", добави той.

Като отбеляза, че от 2014 г. насам Турция е домакин на най-големия брой бежанци в света, като "около 4 млн. бежанци и лица, търсещи убежище, се ползват от стабилна законодателна рамка", той каза "Продължаването на подкрепата за Турция е по-важно от всякога."

"Трябва да продължим да подкрепяме непосредствените и постоянните хуманитарни нужди на хората, засегнати от земетресението, като същевременно се ангажираме с дейности за ранно възстановяване, реконструкция и развитие, за да могат хората да възстановят живота си", добави той.

Леклерк също така призова международната общност "да окаже на народа на Турция същата подкрепа и щедрост, с която прие, защити и подпомогна милиони бежанци в огромна проява на солидарност в съответствие с Глобалния договор за бежанците" пред лицето на големите земетресения от 6 февруари, при които загинаха над 50 000 души.

Леклерк заяви, че докато страните с ниски и средни доходи са приели 76% от бежанците и другите лица, нуждаещи се от международна закрила в света, то най-слабо развитите страни са предоставили убежище на 20% от общия брой.

"Страните с високи доходи, на които се пада по-голямата част от световното богатство, са приели 24% от бежанците в края на 2022 г.", каза той. "Това е много по-голям дял, отколкото през последните години, което се дължи най-вече на броя на украинските бежанци, приети в държави с високи доходи, предимно европейски."

Служителят на ВКБООН заяви, че Глобалният пакт за бежанците, утвърден от Общото събрание на ООН през 2018 г., представя план за глобална солидарност и споделяне на отговорностите, необходими на международната общност.

"Това означава да се направи повече за намаляване на натиска върху приемащите държави, да се повиши самостоятелността на бежанците, да се разшири достъпът до решения в трети държави и да се подкрепят условията в държавите на произход за доброволно завръщане в условия на безопасност и достойнство", каза той.

"Предстоящият Глобален форум за бежанците през 2023 г. ще бъде възможност да покажем, че тази солидарност остава стабилна, като държавите и другите заинтересовани страни ще покажат добри практики и ще поемат нови ангажименти в подкрепа на бежанците и приемащите ги общности", добави той.

Запитан за различните реакции на страните от ЕС спрямо сирийските и украинските бежанци, Леклерк заяви: "Винаги сме се застъпвали за достъп до убежище за всички бежанци и сме изразявали ясно позициите си публично и пред правителствата."

"Зачитането на правата на човека не е избор - то е правно и морално задължение", каза той. "Регионалните и съседните на засегнатите от конфликти държави приемат най-голям брой бежанци. Това е нормално", добави той.

"Страните, съседни на Судан, приеха бягащите от кризата там през тази година. Съседните на Сирия държави, включително Турция, приемат сирийски бежанци повече от десетилетие; Кения и други държави на африканския континент продължават да закрилят сомалийци; Бангладеш приема стотици хиляди рохинги и т.н.", каза Леклерк. "От друга страна - казваме и на Европа и на всички държави - приемайте молбите за убежище по същество, а не по националност или по начина, по който човек пристига", заключи той. /БГНЕС