"Опенхаймер" най-накрая излезе в Япония

Носителят на "Оскар" за най-добър филм "Опенхаймер" най-накрая излезе в Япония, където основната му тема - човекът, ръководил създаването на атомната бомба - е изключително чувствителна и емоционална.


Американският блокбъстър излезе по екраните в САЩ и много други страни през юли едновременно с "Барби", вдъхновявайки вирусен феномен, наречен от киноманите "Барбенхаймер", предаде АФП.

Но докато "Барби" излезе в Япония през август, "Опенхаймер" видимо отсъства от киносалоните в продължение на месеци.

Тогава не беше дадено официално обяснение, което подхрани спекулациите, че филмът е твърде противоречив, за да бъде показан в Япония - единствената страна, която някога е претърпяла ядрена атака.

Около 140 000 души загиват в Хирошима и 74 000 в Нагасаки, когато Съединените щати хвърлят атомни бомби върху градовете през август 1945 г., дни преди края на Втората световна война.

В голямото кино в центъра на Токио, където "Опенхаймер" се прожектира, нямаше нито един от известните рекламни материали, които може да се очакват за глобален мегахит.

Вместо това само един малък плакат рекламираше филма, който е заснет с бюджет от 100 млн. долара и е събрал близо 1 млрд. долара в световните боксофиси.

"Филмът е дълъг, три часа, но аз го гледах внимателно, защото беше толкова силен", каза след края на филма 51-годишният Масаюки Хаяши.

Възможно е японските разпространители да са предпочели да избегнат пускането на филма през лятото, близо до годишнината от бомбардировките, казва 65-годишният Тацухиса Юе.

„Щеше да е немислимо, ако филм, който описва как е било разработено оръжието, не се покаже тук", добави той./БГНЕС