Осъдиха бивш бодигард на Макрон за нападение над демонстранти

Бившият бодигард на френския президент Еманюел Макрон получи днес присъда от 3 години лишаване от свобода за нападение над двама млади демонстранти по време на антикапиталистически протест през 2018 г. - инцидент, който предизвика дълбоко неудобство за държавния глава.

Александър Бенала (д)

Александър Бенала, който няма да влезе в затвора, след като съдът спря изпълнението на две от трите години и му нареди да носи електронна гривна в продължение на една година, беше осъден и за фалшифициране на документи и незаконно носене на огнестрелно оръжие.

Макрон, който превърна почтеността на поста в крайъгълен камък на предизборната си кампания през 2017 г., уволни Бенала, след като се появи видеозапис, на който се вижда как той удря млад мъж и хваща млада жена за врата по време на първомайски протест в Париж.

Бившият охранител, който сега е на 30 години, носеше полицейска каска, въпреки че беше получил разрешение да присъства на протеста само като наблюдател.

Президентството беше обвинено в укриване на факти, тъй като не е докладвало на полицията за Бенала, докато френският вестник „Le Monde” не разкри съществуването на видеозаписа два месеца след инцидента.

"Беналагейт" се превърна в първото голямо изпитание за президентството на Макрон.

По време на съдебния процес Бенала отхвърли обвиненията, като заяви, че е действал "по рефлекс", за да помогне на полицаите да арестуват непокорни протестиращи.

Бенала отрече обвиненията по време на процеса срещу него, заявявайки, че е действал „по рефлекс“, за да помогне на служителите да арестуват непокорни протестиращи.

Бенала започва работа като телохранител на Макрон през 2016 г. и е повишен във висша охранителна длъжност след победата на Макрон през май 2017 г., като се превръща в доверено лице и дясна ръка на Макрон, става ясно от многобройни снимки.

След избухването на скандала Бенала също така призна, че е носил пистолет по време на разходките с Макрон, въпреки че е имал право да държи само в партийната централа на Макрон, където е бил известен с прякора "Рамбо".

Разследващите установиха, че той е продължил да използва дипломатически паспорти за пътувания до Африка и Израел, където се е опитвал да изгради консултантски бизнес.

Той е признат за виновен и за използването на фалшиви документи с цел получаване на единия от паспортите. /БГНЕС, АФП

Париж / Франция