Още 39 новозаразени с COVID-19, общо у нас има 1387 случаи

39 са новите случаи на коронавирус за денонощието, 14 души са настанени в болници, активните области в страната са 11.

1387 общо са заразените с вируса. От тях активните случаи са 1107. Това съобщи ръководителят на кризисния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг тази сутрин, предаде репортер на БГНЕС.

1128 теста са направени през изминалия ден, стана ясно от думите на генерала. Той съобщи, че за изминалата седмица общият брой на тестовете е 5312.

През изминалото денонощие 11 новозаразени има в София, 4 от тях са в болница – в „Пирогов“ и във ВМА.

Във Видин също има 11 случая. В Пловдив и в Кюстендил има по 4 нови, в Сливен и Пазарджик – по двама. В Плевен, Благоевград, Габрово, Хасково и Ямбол има по един нов случай.

Момиче на 16 години и момче на 15 години са новозаразените деца. Момичето е от Благоевград, а момчето от Хасково.

От медицинския персонал има още двама санитари и един лекар.

Общият брой на жертвите до момента с установена ковид-инфекция у нас са 58. Последните два случчая на починали са от Видин, става дума за пациенти от неврологичната клиника – жена и мъж над 70 години с множество придружаващи заболявания.

В болница към този момент се намират 301 души. В София има най-много заразени – 691 случая, от които 152 са в болница, 21 са в интензивни отделения.

От началото на епидемията общият брой на излекуваните пациенти е 222-ма.

Днес ще бъде оповестено допълнение към заповедта за имунизационния календар при децата и женските консултации на бременните жени, допълни началникът на РЗИ д-р Ангел Кунчев. На децата трябва да се поставят всички ваксини, но основните ще са с приоритет, веднага след тях са реимунизациите, на последно място са препоръчителните.

Майка, която се притеснява и не иска да заведе детето си на ваксина, няма да бъде глобявана. Личните лекари имат право да отлагат имунизациите с три месеца.

Относно вчерашното отваряне на парковете в страната, на обяд беше направена обиколка на Южния парк и се видя, че организацията е много добра. Имаше съвсем рехаво присъствие на хора – семейства с деца в определената възраст, нямаше и струпвания. Съвсем добре е създадена организацията, която съществено намалява рисковете за заразяване, ако продължи в същия вид, не виждам причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще, допълни ген. Мутафчийски. По думите му е важно през следващите предстоящи празници да няма струпвания за КПП-тата.

За носенето на маски и разхлабеното им носене началникът на Щаба съобщи, че лекарите, а не политиците трябва да дават пример как се носят такива маски. От медицинска гледна точка това, което видях в парламента на последното заседание, видях, че ги носят правилно, допълни Мутафчийски.

Внимателно следим развитието на ситуацията в старческия дом, но не виждам пропуски на РЗИ там. В този дом има хора с доста придружаващи заболявания, които нямат никакви симптоми, и ако не се влошат, няма да бъдат приемани в болници, ще бъдат оставени на един карантиран етаж, съобщи д-р Ангел Кунчев на въпрос за четирите нови случаи на заразени възрастни в дома в село Гара Ошерец, Видинско. (Към момента заразените са 15 души, като през нощта един се е влошил и е бил закаран в болница, съобщи тази сутрин кметът на селото).

Тенденцията към днешния ден е възходяща с повече случаи, което значи, че разхлабване на мерките трябва да има много внимателно, допълни ген. Мутафчийски.

От полунощ днес КПП-тата на „Факултета“ и „Филиповци“ са свалени. „В началото на април беше съобщено, че в две болници се концентрират заболели от двата квартала, бяха хоспитализирани 30 пациента от тези квартали, като имаше и 6 смъртни случаи. Затова концентрирахме точно там екипите за изследваните. Така се оказа, че броят на контактните е огромен спрямо този, който заболелите съобщиха. От 16 до 24 април направихме епидемиологични проучвания и тествания, като бяха направени над 1000 теста, 17 от PCR-пробите се оказаха положителни. Имаше около 12 семейни огнища. Решихме да отменим карантината там, след като се установи, че заболелите са в огнища, които вече сме карантинирали, което ни даде възможност да ги контролираме“, съобщи началникът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. В кварталите остават останалите мерки – носене на маски, избягване на струпването на хора, и др. Ако се установят нови огнища, мерките там ще бъдат още по-строги.

От полунощ днес изтече и карантината в Паничерево, съобщи д-р Ангел Кунчев.

Когато има ситуация с голямо разпространение на заболеваемост по софийските квартали, ще бъдат наложени допълнителни мерки. За момента данни за такива квартали няма, допълни Пенчев.

Има сигнали от граждани за неспазване на мерките в отделни търговски обекти, които се овладяват много лесно с разбиране от ръководството им. В повечето търговски вериги и пазари има добра организация за неструпване на хора, допълни ген. Мутафчийски.

Вчера се проведе една от най-големите срещи на министрите от ЕС, които са свързани с туризма, очакванията са да се издадат общоевропейски препоръки за това кога ще стартира сезона – това обхваща транспортирането им, настаняването , и др., - най-големият проблем при този бизнес е струпването на хора в хотелите и местата за хранене, както и в атракционите. Нито една държава не е дава заявка как ще продължи туристическият бизнес, Италия дори заяви, че туризмът тази година не е приоритет. Все още очакваме да видим ЕС какво ще реши, имахме разговори с Ангелкова и представители на бизнеса – едно е ясно: ранният сезон със сигурност е пропуснат. Идеите са насочени към късен сезон и транспорт с автомобили, уточни началникът на Щаба./БГНЕС