Още 400 защитни шлема дариха от Авиационно-космически форум на ВМА

400 защитни шлемове дариха от Авиационно-космически форум на Военномедицинска академия (ВМА), предаде репортер на БГНЕС.

Това не е първото дарение, което форумът прави на една от водещите болници у нас. „Сега 400, преди това дарихме още 70 шлема. Та общо им дарихме 470 шлема“, каза председателят на Авиационно-космически форум инж. Недислав Веселинов.

АКФ реши да се включи в общата борба с COVID-19 като за целта бе изработен евтин, лек и удобен защитен шлем. Стартирана бе кампания за набиране на средства под надслов „Защитен шлем за всеки лекар“.

„Искам да благодаря на хората, които дариха пари за разработката на шлемовете. Ние останахме верни на това, което обещахме. Изработихме 5 000 шлема, от които в момента безплатно даряваме на различни болници, включително ВМА, болници от София и от други градове в страната. Онзи ден дарихме 200 шлема в болницата в Плевен, сега ще го направим във Варна и в Бургас. Ще раздадем 3000 шлема и имаме една поръчка за чужбина за международна помощ за Судан и за Южен Судан от още 2 000 шлема, които ги поръча наша българска авиокомпания“, посочи той.

Заместник-началникът на ВМА полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м., който прие дарението благодари за инициативата „Защитен шлем за всеки лекар“ и отбеляза, че това не е първото дарение, което получава болницата от тях. „За нас е най-важно здравето на пациентите и на лекарите, които ги лекуват, лекарите, които са на първа линия. Благодаря още веднъж!“, заяви доцентът.

На събитието присъстваха и обичаните актьори Марта Вачкова и Владимир Пенев.

„Трябва да се чува и да се говори за добрите примери, защото всички достатъчно слушаме страшните неща, които ни плашат, а има и хубави неща. Ето както тези момчета са се организирали и са измислили тези олекотени и толкова удобни шлемове и ги даряват. Мисля, че е добре това да се чува, а ние с Владо вече сме много съпричастни към проблемите на лекарите през последните години от живота ни“, каза Марта Вачкова, имайки предвид участието им в сериала „Откраднат живот“. /БГНЕС