Османи: Разговорите в София са добра основа за напредък

Трябва да свикнем с факта, че от деня, в който започнем преговори всяка година и може би три пъти в годината, когато има среща на върха, ще бъдем под напрежение, за да постигнем консенсус между 27 държави, защото въпросите за разширяването на ЕС изискват консенсус, заяви Османи.

„Трябва да свикнем с факта, че това ще бъде всеки ден до пълноправното членство, днешните разговори в София са добра основа да продължим да преодоляваме противоречията, които имаме с България”, добави той.

В интервю по ТВ 24 той посочи, че все още не е сигурно дали РС Македония ще започне преговори за членство в Европейския съюз през декември и дали България ще използва правото си на вето.

„Решението се взема от Съвета на министрите по европейските въпроси и външните работи, който трябваше да бъде на 10 ноември, но беше отложен от председателството първоначално на 17 ноември, като по този начин даде допълнителни дни за хармонизация между държавите-членки по отношение на текста на рамката. В момента не мога да предреша сто процента какво ще бъде решението на 27-те държави-членки. Знам само, че ще работим до последната минута от последния ден, за да можем да го осигурим. Днес в София проведохме открит и конструктивен разговор по всички въпроси, отворен за всички притеснения и чувствителност на двете страни по отношение на процеса, очакванията, постиженията, възможностите, прогнозите, алтернативите, опциите и т.н. Мисля, че това беше добра основа да продължим напред", каза Османи.

Нашата цел, добави той, е чрез упорита работа, чрез предсказуема стратегия да се постигне решение, което да проправи пътя и да сближи двете страни в по-нататъшния процес. Той подчерта, че германското председателство работи по принцип, за да намери решение, като взема предвид чувствителността на двете страни.

Министър Османи подчерта, че исканията на българската страна са обсъдени и в София и добави, че смятат, че работата на комисиите не е била достатъчна, за да се каже, че са дали резултати.

„Говорихме открито. Тези дни остава да използваме взаимната комуникация между групите. Направихме преглед на постигнатото. Има обаче няколко стъпки напред за преодоляване на противоречията. Говорихме за достойни разговори между двете страни. Преговорите продължават до последната минута преди срещата на върха. Предполагам, че очаквате днес да вляза в подробности. Няма да го направя, защото казах, че това е работа, която продължава и можем да предизвикаме отрицателна реакция”, каза Османи.

Според него е необходимо да има вътрешен консенсус в страната, за да се реши сложен въпрос като този, и добави, че вярва, че трябва да се включи и опозицията. Той обаче отбеляза, че все още не е взел решение дали да присъства на сесията на парламентарната комисия по външни работи в четвъртък, посветена на отношенията с България.

"Не съм сигурен дали е настъпил моментът за изразяване на общественото мнение", каза Османи.

Той оцени като гигантски скок взаимното споразумение, постигнато вече за пет исторически периода и три личности, и добави, че преди това през последните 70 години не е постигнато споразумение по какъвто и да е въпрос от политиците.

По отношение на позицията на Каракачанов, че страната има ултиматум да приеме българските искания до петък, външният министър заяви, че няма такъв срок. Следващият краен срок е 17 ноември, когато е сесията на Министерския съвет и ако дотогава проблемът не бъде решен, остава да се направи до декември. /БГНЕС, МИА