Османи: Сърбия продължава да се опитва да дестабилизира Косово

Президентът на Косово Вьоса Османи информира външния министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън "за продължаващите дестабилизиращи усилия на Сърбия", съобщи „Коха“.


Посочва се, че на срещата е било обсъдено и нападението срещу косовската полиция на 24 септември в село Банска, Северно Косово.

"На срещата беше обсъдена и ситуацията със сигурността в региона и извън него, като в този случай президентът Османи информира Камерън за продължаващите дестабилизиращи усилия на Сърбия, включително за агресията и терористичния акт срещу Република Косово на 24 септември. Президентът благодари на министър Камерън за добавянето на британски войски към КФОР, като подчерта значението на сътрудничеството за сигурността на границата със Сърбия", се казва в съобщението на президентството.

В тази връзка се посочва, че косовският държавен глава е говорил и "за терористичните групи, подкрепяни от Белград, които продължават да всяват страх в сръбската общност".

"Въпреки това президентът Османи подчерта, че Косово е пример в региона по отношение на правата на малцинствата, като същевременно потвърди пълния ангажимент на Косово да даде права на всеки гражданин без разлика", се казва още в съобщението.

Партньорството между Косово и Великобритания, задълбочаването на междудържавното сътрудничество и укрепването на международната позиция на Косово са някои от другите теми, които са били обсъдени.

"Президентът Османи отново подчерта значението на членството на Косово в НАТО, като се започне с включването му в Партньорството за мир, като необходима стъпка за осигуряване на дългосрочен мир и сигурност в региона и извън него. По подобен начин президентът Османи подчерта значението на членството в Съвета на Европа за по-нататъшното укрепване и развитие на правата на човека", се посочва в комюникето.

"Начало на годината с непоколебими съюзници на нашата република. Имам удоволствието да посрещна днес британския министър на външните работи лорд Камерън, с когото обсъдихме партньорството между Косово и Обединеното кралство, задълбочаването на междудържавното сътрудничество, укрепването на международната позиция на Косово, както и взаимния ни ангажимент за мир, сигурност и дългосрочна стабилност в региона и извън него", написа Османи във Facebook./БГНЕС