Османи: Сърбия трябва да бъде санкционирана, не Косово

„Идвам тук с няколко послания, най-вече за да призова лидерите на ЕС незабавно да отменят несправедливите и непропорционални санкции срещу Косово, предприети заради събитията през май. Ние предприехме всички необходими мерки за деескалация на ситуацията и смятам, че в замяна на това сега ЕС трябва да отмени санкциите, които всъщност вредят на народа на Косово“ това заяви президентът на Косово Вьоса Османи на срещата ЕС Западни Балкани.


„Става дума за проекти, които засягат питейната вода, управлението на отпадъците, проекти, които пряко засягат живота им. Говоря за всички наши граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност“, добави тя.

Османи призова ЕС да наложи санкции на Сърбия във връзка с терористичната атака в Банска на 24 септември тази година.

„Ние станахме жертви на агресивен акт на 24 септември тази година, когато Сърбия организира, изценира и финансира нападение срещу Република Косово. Все още очакваме ЕС да приеме мерки спрямо Сърбия за това нападение, защото трябва да има отговорност, а според мен отговорността и справедливостта трябва да бъдат основните принципи на мира и сигурността в Западните Балкани, тъй като те винаги са предпоставка за растеж, просперитет и разширяване“, каза тя.

„Мисля, че Комисията има голям потенциал да приеме такива мерки, защото резултатите от разследването вече показват, че това е държавно спонсориран тероризъм, а не група хора, които са взели оръжие, което е било произведено в армейските заводи на Сърбия - това е било организирано, ръководено и проведено от държавните институции на Сърбия“

Президентът предупреди от риска за оръжия, използвани от терористите в Косово да се намерят и в други региони, включително столици на държави-членки на ЕС, като Брюксел и Париж.

„Много е важно да се борим колективно с този вид атаки, така че се надявам, че все повече държави-членки ще се отнесат сериозно към този въпрос, защото, както заяви Белият дом, случилото се на 24 септември е било част от план за дестабилизиране на целите Западни Балкани. Възпирането и предотвратяването са от ключово значение в това отношение“, допълни тя.

Османи също така призова ЕС да предостави статут на кандидат на Република Косово.

„Крайно време е европейското бъдеще на Косово да бъде отключено. Косово остава единствената страна от шестте държави от Западните Балкани без статут на кандидатка - ние подадохме заявление преди около година и е крайно време да продължим този процес. Вече сме постигнали голям напредък не само по отношение на изпълнението на европейските критерии, но и по отношение на реформите в областта на върховенството на закона, демокрацията, икономиката и т.н. и сме готови да направим още. Просто трябва да сме сигурни, че ще ни бъде даден шанс да вървим по този път“, заяви Османи. /БГНЕС