Османи: Българите в РСМ трябва да имат право свободно да изразят това

Илинден е важен ден за РС Македония и нашите съседи в България. Това заяви министърът на външните работи на нашата югозападна съсъседка Буяр Османи във видеообръщение.

„За съжаление в миналото, а често и в настоящето, той често беше причина за раздори и разногласия, вместо да бъде точка, която ще обедини“, посочи той.

„В днешния съвременен контекст наше задължение е да направим точно това - точка, която ще ни свърже, празник, който ще ни обедини, историческо събитие, чрез което ще покажем взаимно уважение и взаимно признание. Изразявайки уважение към многообразието, към различния поглед към историческите тенденции, днес ние поемаме задължението да създадем съвременни социални тенденции, които да осигурят общо бъдеще за гражданите на двете страни“, каза македонският външен министър.

Според него чрез засилено секторно сътрудничество ние даваме възможност на гражданите, бизнеса, хората на културата и всички други социални участници да подобрят взаимните си отношения, независимо от политическите различия. „Същевременно, чрез работата на съвместната експертна комисия, ние ще продължим да търсим точките, които ни свързват, премахвайки различията, които ни държат отделени“, каза Османи.

„Ние“, каза македонският външен министър, „изразяваме ясна воля - в социален, правен и дори конституционен смисъл - да предоставим на всички онези граждани на Северна Македония, които се чувстват част от българския народ, свободното изразяване на тази воля, като при това уважаваме техният различен поглед към общата история“. /БГНЕС