От лекарство за отслабване се забременява

Лекарството за диабет „Оземпик“, което много хора използват, за да отслабнат, има друг „страничен ефект“ – бременност, съобщи People.


Всичко започна с факта, че в социалните мрежи масово започнаха да се появяват истории на жени, които забременяха след приемането на „Оземпик“ - за тяхна голяма изненада. Някои от тях не са планирали бременността и са взимали противозачатъчни, други се смятаха за безплодни, така че бременността ги изненада. Така една от забременелите жени каза, че не е могла да зачене няколко години, но е забременяла два месеца след като започна да приема „Оземпик“ и е родила здраво дете.

Оказа се, че в тази ситуация няма нищо изненадващо, тъй като отслабването, към което основно се стреми „Оземпик“, само по себе си има положителен ефект върху плодовитостта и общите хормонални нива. „Дори ако говорим само за няколко килограма, това вече може да доведе до факта, че една жена ще възобнови овулацията и ще може да забременее", казва акушер-гинекологът Иман Салех. „Нашите мастни клетки произвеждат естроген, а естрогенът може има отрицателен ефект върху нашите яйчници и овулация. Може също така да повлияе отрицателно върху лигавицата на ендометриума".

В допълнение към факта, че „Оземпик“ повишава плодовитостта, поради формулата си, той също така намалява ефекта на контрацептивните лекарства, така че трябва внимателно да наблюдавате бременността, докато приемате това лекарство.

Въпреки това, лекарите забраняват приема на лекарството само за забременяване - това е изпълнено с рискове както за майката, така и за детето. „Проучвания върху плъхове, зайци и маймуни показват, че лекарствата за отслабване могат да причинят спонтанен аборт и вродени дефекти, ако се приемат по време на бременност.

Все още няма проучвания при хора. Жените трябва да спрат да приемат лекарства за отслабване най-малко две седмици преди месеци преди планирана бременност“, препоръчва производителят на лекарства Novo Nordisk. Също така не трябва да приемате лекарството по време на бременност - лекарите казват, че детето може да развие поднормено тегло, както и други аномалии. Да, има истории за напълно здрави деца, чиито майки са приемали „Оземпик“ по време на бременност, но рисковете са твърде големи, за да експериментирате върху себе си, казват лекарите. /БГНЕС

Тагове: