Откриха мъртви осем златотърсачи в незаконна златна мина в Индонезия

Осем души, хванати в капан в незаконна златна мина на индонезийския остров Ява, бяха открити мъртви. Телата им бяха извадени на петия ден от спасителната операция.


Незаконните мини, много от които пренебрегват основни мерки за безопасност, са често срещани в богатия на минерали архипелаг в Югоизточна Азия, затова подобни инциденти са доста чести.

Мъжете са копали в дупка с дълбочина 60 метра в село Панкуренданг в Централна Ява, когато мината внезапно е била залята от придошла вода.

Въпреки усилията на спасителите, които денонощно изпомпваха водата в близката река, за да спасят мъжете, операцията е с лош край.

Властите планираха да изпратят водолази, за да намерят миньорите, но служител на местната спасителна служба Прийо Праюдха Утама каза пред АФП, че „това не е възможно“, тъй като шахтата на мината е твърде тясна.

В петък полицията повдигна обвинения срещу четирима души за предполагаема експлоатация на мината без разрешение.

Заподозрените, включително един, който остава на свобода, са изправени пред присъди от пет години затвор и 100 милиарда рупии (6,6 милиона долара) глоби.

Инциденти като този не са рядкост в Индонезия. През 2021 г. шестима души бяха убити на остров Сулавеси, след като незаконна златна мина се срути върху тях.

Две години по-рано най-малко 16 души бяха убити, когато друга незаконна златна мина на острова се срути и затрупа работниците.

През 2016 г. 11 миньори загинаха, след като кално свлачище погълна незаконна златна мина в провинция Джамби на Суматра./БГНЕС