Отложиха с ден процеса срещу виновника за влаковата катастрофа в Гърция

Съдебният процес срещу началника на гарата, предизвикал най-тежката железопътна катастрофа в Гърция, при която загинаха 57 души, бе отложен с един ден. Така обвиняемият ще застане пред съда утре.

„В случая има важни нови елементи, които трябва да бъдат разгледани“, каза неговият адвокат Стефанос Панцарцидис в град Лариса, край който се разигра трагедията. Началникът на гарата, който призна отговорността си за инцидента в четвъртък, може да бъде обвинен в непредумишлено убийство поради небрежност. Той е допуснал двата влака се движат по една и съща линия в продължение на няколко километра. Заплашва го тежка присъда, ако бъде признат за виновен.

„По делото има важни нови елементи, които трябва да бъдат разгледани“, каза Панцарцидис. Обществената телевизия ERT съобщи, че началникът на станцията е бил назначен на поста само 40 дни по-рано, и след само три месеца обучение. Мъжът, чиято самоличност не е оповестена публично, очевидно е бил сам на гарата без надзорник, според Kathimerini Daily, въпреки че е бил празничен уикенд с голямо натоварване на железопътния трафик.

Юристи предполагат, че следователите обмислят повдигане на наказателни обвинения срещу членове на ръководството на компанията Hellenic Train, който пое железопътната мрежа през 2017 г. Полицията иззе аудиофайлове и предмети по време на акция на гарата в Лариса, каза източник от съда пред АФП.

Междувременно в Атина продължават протестите заради катастрофата, хиляди се събраха пред централата на Hellenic Train, както и на други места. Те протестираха срещу продължаващото от десетиетия подценяване на железопътната безопасност. /БГНЕС