Отстраниха главния редактор на "Билд" заради злоупотреба с власт

Главният редактор на германския всекидневник „Билд“ Юлиан Райхелт, срещу когото тече вътрешно разследване, е поискал временно да се оттегли от поста си, съобщи в събота, групата "Аксел Шпрингер".

"За да се даде възможност за осветляване на случая и разясняване, както и да не се обременява работата в редакцията, той (Юлиан Райхелт) поиска съветът да го освободи временно от длъжност до изясняване на твърденията", се казва в изявление на собственика на групата на първия германски всекидневник, уточнявайки, че молбата е била „удовлетворена“.

Юлиан Райхелт е обект на разследване по няколко вътрешни жалби за тормоз и злоупотреба с власт, пише „Льо Фигаро“. Групата реши след жалбите да започне разследване, водено от адвокатска кантора, за "възможни нарушения при спазването" на ценностите и правилата на вестника от 40-годишния редактор.

Според разследване на седмичника „Дер Шпигел“ той е заподозрян в повишаване на стажанти, с които е имал интимни отношения, а след това ги е отстранявал или уволнявал. Съобщава се, че служителите са сигнализирали ръководството в продължение на няколко месеца, но последните са бавели проверката на обвиненията срещу всемогъщия главен редактор на таблоида.

Главният редактор Юлиан Райхелт "отхвърля тези обвинения", уточни групата. "Разследването все още продължава", каза германската група, която не желае да дава "за момента подробности относно процедурата и твърденията".

„Билд“, който е създаден през 1952 г. има тираж от около 2 милиона екземпляра и е сред водещите всекидневници в Германия.