Пълно затваряне на Полша заради третата вълна

В Полша започна трета върна от коронавирусната епидемия след краткото й отслабване в края на януари и началото на февруари, когато разпространението на заразата спадна до средно ниво от около 7000 души дневно.

Заради скока на денонощната заразяемост до средно 27 000 души властите въведоха мащабна карантина в цялата страна. Ако по-рано полското правителство се опита да действа на регионална основа, затваряйки определени сектори на икономиката само там, където епидемичната ситуация се влошаваше, сега ограниченията обхващат цялата територия на Полша.

От днес влиза в сила първото затваряне за три седмици на културни, спортни и развлекателни съоръжения. Затварят се театрите, музеите, кината, басейните, сауните и спортните комплекси, които преди работиха с определени ограничения. В търговските центрове могат да работят само хранителни магазини, железарски магазини и аптеки.

В същото време епидемичният режим, обявен от властите през март миналата година, остава в Полша. Гражданите се насърчават да останат у дома и да работят дистанционно. В цялата страна носенето на маски е задължително, ресторантите, кафенетата и баровете работят само за доставки по домовете. Забранено е да каните повече от петима души на гости. /ТАСС