Палмър очаква взаимно признаване на Косово и Сърбия

Специалният пратеник на Европейския съюз за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак смята, че 2021 г. е „добра година за отношенията между ЕС и Западните Балкани“, а заместник-помощник държавният секретар на САЩ, отговарящ за Западните Балкани, Матю Палмър очаква диалогът между Косово и Сърбия да завърши с взаимно признаване на двете страни, предаде МИА.

Словашкият и американският дипломати казаха това по време на пресконференция в края на двудневната си визита в Косово, обявявайки възобновяването на диалога между Прищина и Белград със среща в Брюксел през следващите няколко дни на косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич.

По отношение на европейската перспектива на Западните Балкани, представителят на ЕС обяви среща на външните министри на страните членки на ЕС на 22 юни и среща на върха през октомври тази година.

Американският пратеник за региона и за диалога между Косово и Сърбия заяви, че САЩ подкрепят диалога между Прищина и Белград и очакват той да завърши с взаимно признаване от двете страни.

Палмър подчерта, че САЩ са партньор в процеса и че "визията за региона е да се развива диалогът до постигане на окончателно решение".

„ От САЩ не зависи да определят компромиси, а от самите страни. Процесът се ръководи от ЕС и се подкрепя от САЩ. Що се отнася до крайната цел, ние продължаваме да вярваме, че взаимното признаване в крайна сметка ще остави този въпрос в миналото и ще отвори нови пътища", каза Палмър, подчертавайки, че Вашингтон подкрепя интеграцията на страните от региона в ЕС. /БГНЕС

Прищина / Косово