Панайотов: Ваксините изкореняват опасните болести

Министърът на отбраната Георги Панайотов призова военнослужещите от българската армия да се ваксинират, предаде репортер на БГНЕС.

„В битката срещу COVID-19 на първа линия този път са българските медици, които се борят заради нас. С този вирус трябва да се води непоколебима борба. Ваксините на този етап са единственият начин за защита. Сега е моментът и българската армия да послужи за пример на обществото, какъвто винаги е била като избере да подкрепи ваксинацията в България“, призова министър Панайотов.

Той припомни, че България една от първите страни в света, която прилага ваксините. За това принос има и българската армия. По време на Първата световна война населението в районите, където е оперирала българската армия е било ваксинирано срещу едра шарка.

„През 1928 г. страната ни е една от първите в Европа, която ликвидира едрата шарка. В началото на миналия век сме една от първите страни в света, която започва да използва ваксини срещу дифтерит. България отново е една от първите страни, които прилагат БЦЖ ваксини срещу туберкулоза още преди широкото й въвеждане. Благодарение на ваксините са изкоренени редица обществено опасни заболявания, които са били бич за човечеството през всичките векове досега“, подчерта министър Панайотов.

Той също така обърна внимание на медицинската статистика. Според нея 97% от настанените за лечение във ВМА не са ваксинирани. /БГНЕС