Панди в изолация се отдават на секс игри за пръв път от 10 години

Ако светът иска в него да има повече панди, оказва се, че всичко, което е нужно, е малко уединение.

Далеч от любопитните погледи на обществото, две гигантски панди в затворен заради коронавируса хонконгски зоопарк компенсират липсата на ласки помежду си досега. Изглежда, че те са се „преоткрили“ един друг и наваксват с… доволно количество секс. Е, не много. Оказва се, че е само веднъж, но конкретно за тази двойка това е повод за празнуване, пише Сайънс Алерт.

През 10-те години откакто са заедно, Ин Ин и Ле Ле нито веднъж не са забелязани да се ухажват. Но ето че сега, в този размножителен сезон, насред глобалната пандемия, изглежда, че нещо между тях се е променило.

Зоопаркът е затворен заради пандемията от края на януари. В края на март Ин Ин започнала да прекарва повече време във водата. Междувременно Ле Ле започнал да оставя следи от аромати около местообитанието си, като активно през цялото време вървял след миризмата на спътничката си. В понеделник двамата били забелязани да се гушкат. Любовта явно витаела във въздуха.

В 9:00 часа сутринта съкровеното дело било извършено, според служители на зоопарка.

"Успешният процес на естествено чифтосване днес бе изключително вълнуващ за всички нас, тъй като шансът за бременност чрез естествено чифтосване е по-висок, отколкото чрез изкуствено осеменяване", заяви говорителят на зоопарка „Оушън парк“ Майкъл Бус в изявление.

Въпреки че все още не е ясно дали малка панда наистина е на път, служителите в зоологическата градина са възхитени и следят отблизо за признаци на бременност, които, според тях, биха могли да се появят още в края на юни.

„Надяваме се тази година да имаме прекрасни новини за бременността на хонконгската панда и да дадем своя принос за опазването на този уязвим вид“, заяви Бус.

Това е знак, че трябва да оставим пандите на мира повече, ако искаме те да се размножават в бъдеще, смятат специалисти по животинския вид.

Въпреки репутацията си, зоолозите отдавна твърдят, че пандите всъщност не са толкова слабо сексуални в природата, колкото показват в зоопарковете; те всъщност са доста „игриви“ същества.

"Пандите са изправени пред размножителна криза, която трябва да разрешим", казва Джим Харкъс, експерт по пандите и бивш представител на Китай в Световния фонд за природата.

Това, което знаем, е, че всяка пролет женските панди влизат в овулация за един до три дни и това е единственият прозорец, в който мъжката панда трябва да действа. Това са трудни за съблюдаване обстоятелства и може би човешкото присъствие ги прави още по-трудни.

Както настоящата глобална пандемия се развива, така се така се развива и връзката на Ин Ин и Ле Ле, и ако това е повече от съвпадение, е важно да се знае. В момента гигантските панди се считат за уязвим вид, който вече е загубил по-голямата част от местообитанието си. /БГНЕС