Папагалите си умират за видеочатове с приятелите си

Папагалите си умират от забавление да чатят във видеоразговори с пернатите си приятели, точно както ние се възползваме от срещите в Zoom с любимите си хора.


Резултатите от неотдавнашно проучване на изследователи от Североизточния университет и Медийната лаборатория на Масачузетския технологичен институт в САЩ и Университета на Глазгоу в Обединеното кралство помага да открием начини за по-добро обгрижване на десетките милиони папагали по света, отглеждани в домашни условия като домашни любимци.

Изследването включва 15 папагала, които доброволно инициират обаждания до избрани други папагали чрез смартфони и таблети. Птиците обикновено използвали толкова време за разговори, колкото им било позволено, и демонстрирали по-голямо движение, перчене, пеене и игра по време на разговорите, съобщава „Сайънс Алерт“.

Създадени били и приятелства, като птиците показали силни предпочитания към това на кой папагал да се обадят, когато имали възможност да избират. Най-популярните папагали били тези, които инициирали най-много обаждания, което подсказва за някакво ниво на социална реципрочност.

"Технологията за видеоразговори е помогнала на много хора в първите дни на пандемията от COVID, когато самоизолирането е било от жизненоважно значение за забавяне на разпространението на вируса", казва компютърният учен Иляна Хирски-Дъглас от Университета в Глазгоу, Великобритания. "В САЩ в домовете на хората живеят 20 милиона папагали и ние искахме да проучим дали и тези птици биха могли да се възползват от видеоразговори. Ако им дадем възможност да се обадят на други папагали, дали ще изберат да го направят и дали това преживяване ще е от полза за папагалите и техните стопани?"

Папагалите са едни от най-интелигентните животни, което ги прави идеални за това изследване. Освен че имат достатъчно добро зрение, за да интерпретират движенията на екрана пред тях, те са и много гласовити.

По време на първоначалния двуседмичен период на обучение папагалите били научени да звънят със звънец, за да накарат своя стопанин да им донесе таблет за провеждане на видеоразговор. Звънецът дава на птиците възможност доброволно да инициират разговор, който може да продължи до пет минути или да приключи по-рано при всеки признак на стрес, разконцентриране или просто при напускане на пространството.

Собствениците на папагали съобщават и за засилена връзка със своите домашни любимци, а някои папагали дори се привързват към хората от другата страна на видео разговора. Изглежда, че птиците са се радвали на допълнителното внимание, което са получавали както от хората, така и от папагалите.

През следващите два месеца били регистрирани 147 обаждания в поредица от разговори, описани от някои от собствениците като "трансформиращи".


"Видяхме някои наистина окуражаващи резултати от проучването", казва компютърният учен Дженифър Куня от Североизточния университет в Масачузетс. "Папагалите сякаш схващаха, че наистина се ангажират с други птици на екрана, и поведението им често отразяваше това, което бихме очаквали от реалните взаимодействия между този тип птици. Видяхме как това помогна на птиците да се научат да се хранят за първи път, а един от стопаните съобщи, че птицата му е полетяла за първи път след отправяне на повикване. Всички участници в проучването заявиха, че оценяват високо преживяването и биха искали да продължат да използват системата с папагалите си и в бъдеще."

В дивата природа папагалите живеят на големи ята, но очевидно са много по-изолирани, когато се отглеждат в домашни условия - за което не помагат и различните трансмисивни заболявания, които правят опасни срещите на собствениците на папагали с техните птици на място. Изолацията и скуката могат да доведат до психологически проблеми за папагалите, които се проявяват по различни начини: те могат да дъвчат решетките на клетките си, да си скубят перата или да се люлеят прекомерно на люлките си.

Изследователите казват, че са забелязали птиците да извършват същите дейности по призоваване и реагиране, каквито биха извършвали в дивата природа, което предполага, че тези видеоразговори могат да им помогнат да получат нещо, което им липсва.

Въпреки че изследователите съветват засега никой да не опитва това у дома без обучение и необходимо наблюдение, има много обещаващи страхотни истории, които произтичат от проучването.

Една от тях е свързана с два възрастни и доста болни папагала, които са установили дълбока връзка по време на видеоразговорите си. Преди изследването птиците почти не са общували с други от своя вид. Те танцували и пеели заедно и дори викали "Здравей! Ела тук! Здравей!", когато партньорът им се отдалечава от видеомонитора.

"Това наистина говори за това колко сложни в когнитивно отношение са тези птици и колко голяма е способността им да изразяват себе си", казва Хирски-Дъглас.

Изследването е представено на конференцията ACM CHI 2023 за човешкия фактор в компютърните системи. /БГНЕС