"Парад" на унищожените руски танкове в Киев

Руските танкове достигнаха Киев, но не по начина, по който са си представяли в Москва.


Година и половина, откакто Москва очакваше нейните танкове да преминат тържествено по улиците на Киев, Украйна демонстрира мащаба на руските военни загуби в хода на контраофанзивата, съобщи "Укринформ".

Изгорели руски бойни танкове, бронетранспортьори, самоходна артилерия и дори останки от свалени руски ракети изпълниха главната улица на Киев в очакване на Деня на независимостта на Украйна.


Подобен спектакъл се състоя и по време на миналогодишния Ден на независимостта, но тази година парадът отбелязва 18 месеца от началото на войната.


Киевските власти твърдят, че в столицата няма да има публични прояви по случай Деня на независимостта, с изключение на парада на руска военна техника.

Говорител на украинската агенция за военно разузнаване заяви по-рано този месец, че се очаква Русия да извърши серия от ракетни атаки на националния празник.

Анализаторите смятат, че руският президент Владимир Путин е смятал, че ще направи пробив през украинска територия и ще превземе Киев само няколко дни след като войските на Москва пресекат границата през февруари 2022 г.


Въпреки това Русия не успя да извоюва контрол над Киев от украинските сили в началото на войната, а според експерти руските флотилии от танкове и военни превозни средства са понесли значителни щети през първите седмици на войната.

Руските войници са били принудени да предадат множество танкове на Украйна и са загубили много способни екипажи.

Оценките за мащаба на загубите на превозни средства, загубени от Русия и Украйна, се различават, но западните експерти предполагат, че украинските доклади са най-близо до истината.

В понеделник Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви, че от 24 февруари 2022 г. досега Кремъл е загубил 4358 танка.

Експерти заявиха пред Newsweek, че тази цифра вероятно включва и бронирани машини в допълнение към танковете, но че все пак представлява голяма загуба за Русия в сравнение с предвоенния период.

Според други оценки, като например тази, публикувана от холандската платформа Oryx, Русия е загубила 2253 основни бойни танка за 18 месеца.

Тези данни обаче включват само визуално потвърдени загуби, така че се смята, че истинското число е по-голямо.

На 20 август руското министерство на отбраната обяви, че от началото на войната Украйна е загубила 11 408 танка и други бронирани бойни машини, но не даде категорични доказателства за посочените данни. /БГНЕС

Тагове: