Първа доставка ваксини на Moderna идват у нас на 13 януари

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от Moderna, ще пристигне в България на 13-ти януари, сряда.

Американската компания уведоми представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор, съобщиха от здравното министерство.

В характеристиките на ваксината пише, че COVID-19 VaccineModerna е предназначена за активна имунизация за превенция на COVID-19, причинен от SARS-CoV-2, при лица на18 и повечегодини. COVID-19 VaccineModerna се прилага като курс от две дози (0,5ml всяка). Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза. Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или леко повишена температура не трябва да забавя ваксинацията. Най-често съобщаваните нежелани реакции са болка на мястото на инжектиране (92%),умора (70%), главоболие (64,7%),миалгия (61,5%), артралгия (46,4%), втрисане (45,4%),гадене/повръщане (23%), аксиларно подуване/болезненост (19,8%), треска (15,5%), подуване на мястото на инжектиране (14,7%) и зачервяване (10%). Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксинацията. Малко по-ниска честота на събития на реактогенност се свързва с по-голяма възраст. Като цяло някои нежелани реакции се срещат по-често в по-младите възрастови групи: честотата на аксиларно подуване/болезненост,умора,главоболие,миалгия,артралгия,втрисане, гадене/повръщане и повишена температура е по-висока при хора на възраст от 18 до <65 години отколкото при тези на възраст 65години и повече.По-често се съобщават локални и системни нежелани реакции след доза 2 отколкото след доза 1, пише още в характеристиката на ваксината. /БГНЕС