Първи пътнически тест на хиперскоростната капсула на „Virgin Hyperloop“ 

„Върджин Хиперлууп“ („Virgin Hyperloop”) на Ричард Брансън извърши първото пътническо пътуване в света със супер високоскоростна капсулна система, основен тест за безопасност на технологиите, които той се надява да промени начина на транспортиране на хора и стоки.

Първият тест с хора на борда се проведе в Лас Вегас, като се очаква транспортната система да влезе в експлоатация до края на десетилетието, каза изпълнителният директор на компанията.

„Това беше нашият Кити Хоук момент“, каза Джош Гийгъл, съосновател и главен технологичен директор, пред „Нешънал“ няколко часа след приключването на теста, позовавайки се на малкото градче в Северна Каролина, където братята Райт извършиха първия полет с двигател през 1903.

Първите двама души, които се качиха на борда на хиперкапсулата, бяха Гийгъл и Сара Лучиан, директор пътнически пътувания. Облечени в дънки и маратонки, те се изстреляха в 400-метрово пътуване с максимална скорост от 172 километра в час.

„DP World“, най-големият по обем пристанищен оператор в света, е най-големият акционер във “Virgin Hyperloop“, като планира да използва системата за транспортиране на товари в бъдеще. Султан бин Сулайем, председател на борда на директорите на „Virgin Hyperloop“ и главен изпълнителен директор на „DP World“, присъства на демонстрационното събитие.

„Имах истинското удоволствие да видя как историята се създава пред очите ми - да стана свидетел на осъществяването на първия нов начин на масов транспорт от над 100 години“, каза той. „Ние сме на крачка по-близо до навлизането в нова ера на свръхбързо, устойчиво движение на хора и стоки.“

Въпреки че тестовият пробег не се доближи до обещаните 900 км/ч за широко разпространена, икономична търговска употреба, Гийгъл каза, че тестът в неделя доказва, че системата е безопасна за хората.

Системата на „Върджин“ включва магнитна левитация, подобна на високоскоростната релса. Едно от най-големите препятствия пред технологията са силите G, което създава усещането, че сте залепнали за седалката. Но тестовият пробег не надвишава 4,8 G сили - този на „Формула Роса“, най-бързото влакче в увеселителен парк в света във „Ferrari World“ в Абу Даби. Тестваните пътници оприличават преживяването на ускорението в спортна кола.

Базираната в Лос Анджелис компания предвижда бъдеще, в което плаващи капсули с пътници и товари летят през вакуумни тръби със скорост 966 км/ч или по-бързо.

Системата, която използва влакове маглев, за да осигури почти безшумно пътуване, транспортирането от Ню Йорк до Вашингтон ще отнема само 30 минути. Това ще е два пъти по-бързо от пътнически полет с реактивен самолет и четири пъти по-бързо от влак-стрела.

По-рано компанията проведе над 400 теста без пътници в Невада.

Тестът идва месец, след като Ройтерс за първи път съобщи, че „Virgin Hyperloop“ е избрал щата Западна Вирджиния, за да изгради център за 500 милиона щатски долара и тестова писта, която да служи като полигон за технологията.

Компанията се стреми към сертифициране на безопасността до 2025 г. и търговска експлоатация до 2030 г.

Канадският „Transpod“ и испанският „Zeleros“ също се стремят да подобрят традиционните пътнически и товарни мрежи с подобна технология, която според тях ще намали времето за пътуване, задръстванията и щетите върху околната среда, свързани с машините, задвижвани с петрол. /БГНЕС