Пекин ще "засили стратегическото сътрудничество" с Москва

Китайският първи дипломат заяви, че Пекин ще "засили стратегическото сътрудничество" с Москва, съобщиха руските държавни медии.


Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Китай на двудневно официално посещение, като двете страни се стремят да затвърдят дипломатическите си отношения в условията на продължаващата война в Украйна.

По време на срещите във Ван Йи той обеща: "Китай ще подкрепя стабилното развитие на Русия под ръководството на Путин".

"Пекин и Москва ще продължат да укрепват стратегическото си сътрудничество на световната сцена и ще си оказват силна подкрепа", заяви Ван.

"Подкрепата на народа е източникът на прогреса в Русия. Смятам, че под силното ръководство на президента Путин руският народ ще има светло бъдеще", добави той, според руския държавен вестник "Известия".

Лавров на свой ред благодари на Китай за "подкрепата" след неотдавнашното преизбиране на президента Владимир Путин, при което той не беше оспорен от никаква значима опозиция.

"Си Дзинпин... беше сред първите, които изпратиха поздравления на новоизбрания президент Путин, и ние като цяло сме благодарни на нашите китайски приятели за тази подкрепа", каза Лавров, според видеозапис от срещата.

"Резултатите от изборите потвърдиха дълбокото доверие на руския народ към нашия лидер и провежданата вътрешна и външна политика. Това се отнася не на последно място и за курса за укрепване на стратегическото взаимодействие и партньорство с КНР", добави той според РИА Новости, визирайки Китай с официалната му абревиатура.

Въпреки че Китай твърди, че е неутрална страна в конфликта в Украйна, той е критикуван за отказа си да осъди Москва за нейната офанзива.

По време на срещата на върха миналата година лидерите Си и Путин заявиха, че връзките "навлизат в нова ера".

Анализаторите твърдят, че Китай държи надмощие в отношенията с Русия и че влиянието му нараства със задълбочаването на международната изолация на Москва. /БГНЕС