Пендаровски: В Светия синод има руски шпиони

Членове на Светия Синод на Македонската православна църква /МПЦ/ сътрудничат на руското разузнаване. Това заключение е на базата на строго секретна информация".


Това е казал македонският президент Стево Пендароски пред професор Марян Гюровски от Института за сигурност към Философския факултет в Скопие, предаде кореспондентът на БГНЕС от Скопие.

Разкритието бе направено по време на открития дебат - "Ролята и влиянието на религията в съвременното общество". "Македонски владици шпионират за разузнавателни служби на незападни държави. Това е риск за сигурността и за самата македонската църква, но и за държавата. Това води до разкол, нарушава социалните взаимоотношения, сигурността на идентичността и допълнително усложнява признаването /статута, бел.ред./ на МПЦ", подчерта Гюровски и поясни: Имам информация за македонски владици, които участват в секретни срещи в Белград, с лица които са имали литургии в македонските църкви, а сега са обявени за персона нон грата от всички страни-членки на НАТО.

Гюровски изрази убеждението, че "главата на МПЦ архиепископ Стефан е запознат с тази информация и го призова да се отнесе сериозно и да не подценява тези данни". Според него "тези неща може да имат дългосрочни тежки последствия за страната".


Кореспондентът на БГНЕС от Белград от своя страна припомня, че само преди седмица македонският архиепископ Стефан бе в Сърбия по покана на Сръбския патриарх Порфирий. Заедно с него в Белград бяха митрополитите Преспано-Пелагонийски Петър и Дебърско-Кичевски Тимотей, заедно с Ираклийски епископ Климент, секретар на Св. Синод.

Визитата на македонската църковна делегация съвпада с посещението в Сърбия на председателя на Отдела за външноцърковни отношения на РПЦ Волоколамски митрополит Антоний и съветника на Московския патриарх Кирил прот. Николай Балашов, които бяха в Сърбия цяла седмица и имаха среща със Сръбския патриарх и членове на синода на Сръбската църква.

Това означава, че е възможно да е имало среща на македонските владици с представителите на Московска патриаршия, но такава не е обявена официално. /БГНЕС