Пет от най-ценните предмети на Фреди Меркюри, продадени на търг

Пет от най-ценните предмети на Фреди Меркюри, продадени в сряда на търга на Sotheby's в британската столица

ПИАНОТО

На търг в лондонската аукционна къща Sotheby's бе продадено пианото на Фреди Меркюри, на което той е композирал почти всичките най-велики песни на „Куин“, изпети от него, предаде АФП. Пианото Yamaha бе продадено в сряда за 1 742 000 паунда ($2,198,927). То е било купено от Меркюри през 1975 г.

"Bohemian Rhapsody"

На търга бе продаден и оригиналният ръкопис на епичния хит на „Куин“ "Bohemian Rhapsody" за 1 379 000 паунда ($1,740,712) . Аукционерът на Sotheby's Оливър Баркър уточни, че ръкописът включва 15 страници със забележки, направени с молив и химикал, които забележки разкриват, че първоначалното заглавие е "Монголска рапсодия" - "модерна културна икона".

Корона и наметало

На търга те бяха закупени за 635 000 паунда ($801 560). Меркюри носеше характерното облекло по време на турнето "Magic" на Queen през 1986 г., когато билетите за концертите на групата бяха разпродавани из цяла Европа. Дубликатът на британската кралска корона и наметало от изкуствена кожа с червено кадифе и кристали са изработени от неговата приятелка, дизайнерката на костюми Даяна Моузли. Имитацията на короната, която е инкрустирана със злато, скъпоценни камъни, с четири дъги и червена кадифена шапка, украсена с имитация на хермелин, прилича на короната на Свети Едуард, използвана за коронацията на британските монарси. Истинската версия беше облечена от крал Чарлз III при коронясването му миналия септември. 327-сантиметровото наметало, закопчаващо се на врата с метална верижка в златист тон, е вдъхновено от тези, използвани при коронацията на Наполеон. Меркюри облече ансамбъла в края на последния концерт от турнето в Небуърт, Англия, на 9 август 1986 г. – последната му поява на сцената с „Куин“.

Стихове

На търга бе предложено и копие на „Поеми на духа и действието“, включващи неговите тийнейджърски бележки с молив на десетки страници. Те датират от 1964 г., годината, когато индийското семейство на Меркюри бяга от Занзибар за Лондон поради революция там. Те са подписани с името Фред Булсара – Меркюри е роден като Фарух Булсара. Бележките му съдържат коментари и преценки за стихове, дефиниции на думи, както и още „причудливи коментари“. Включва и оригинално стихотворение, което той композира, озаглавено „Птица („Пърхане на пера в небето...“)“. Очакваше се цената на този лот да достигне до 1200 паунда, но вече привлече оферта от 7500 паунда.

Джубокс

Меркюри държеше в кухнята си многоцветен, осветен джубокс Wurlitzer, който работи с монети от 1941 г. Поместен в калъф с фурнир от орехов ламинат с жълти и червени пластмасови панели и остъклен паунов панел отпред, музикалният автомат включва тръби във формата на балони и хромирана метална резба. Въпреки че вече не е в работно състояние, той получи 406 400 паунда. /БГНЕС