Пети протест срещу изборни измами в Белград, масов митинг в неделя

След първия митинг, организиран от коалицията „Сърбия срещу насилието“ на 18 декември, проведен ден след сръбските избори, студентите обявиха, че протестите ще се провеждат всеки ден, съобщава в. „Данас“.


Те поискаха от Министерството на държавната администрация и местното самоуправление ревизия на избирателния списък и дадоха срок до 25 декември, понеделник, за отговор, в противен случай ще започнат да блокират пътища в столицата.

Мирослав Алексич от коалицията "Сърбия срещу насилието" обяви масов протест за 18 часа в неделя. „Утре чакаме резултатите, които се очакват, изтича срокът за касиране на изборите, време е, когато всички трябва да се съберем. Каня всички граждани, ще направим сцена, ще започнем да защитаваме волята на народа, държавата, свободата, която ни беше отнета от тези, които ни приватизираха държавата. Може би RTS (сръбската държавна телевизия) ще разбере, че трябва да информира гражданите, които плащат редовно всеки месец“, каза Алексич. Депутатите от „Сърбия срещу насилието“ Мариника Тепич и Мирослав Алексич, както и други двама депутати, Йелена Милошевич от град Ниш и Даниела Груич от Нови Сад, са в гладна стачка в сградата, в която се помещава Републиканската избирателна комисия. Адвокатът Зденко Томанович, който посети гладуващите, каза, че „три жени и Мирослав Алексич се борят за прилагането на конституцията и законите на нашата страна“. Лидерът на опозиционната Демократическа партия Зоран Лутовац каза, че тя е поискала повторение на изборите. „Това искане може да бъде изпълнено само, ако мотивираме хората да излязат и да го подкрепят. Това, което е необходимо, е да се създаде социален фронт. Не става въпрос за нарушаване на индивидуалните права, а за системна кражба“, каза Лутовац. „Исканията са от името на гражданите, но касаят всички нас, трябва да са първата стъпка към промяна на обществото, за да имаме свободни и честни избори“, каза той и добави, че „никога нямаше се озовахме в тази ситуация, ако институциите си свършиха работата.” Съпредседателят на партията "Заедно" и университетски професор г-жа Биляна Стойкович каза, че се гордее със своите студенти, защото те са показали, че освен изпитите и ученето, е много важно и социалното действие. „Гордея се с моите студенти, това е отличен урок, който те преподадоха на своите преподаватели“, каза Стойкович пред тълпата.

Протестът „Сърбия отново срещу насилието“ в град Ниш под мотото „Ниш никога не мълчи за изборните измами“ започна малко след 18 часа в петък. Това беше първият протест в този град след изборите на 17 декември. Депутатът Сърджан Миливоевич сподели с протестиращите посланието си към онези, които се страхуват да се присъединят към тях, „защото имат работа“. „Как стигнахме до тук – примирявайки се с това, че сме бедни, не финансово, а в смисъл, че нямаме свобода и достойнство“, каза Миливойевич. Протест се проведе в петък и в град Лиг, за втори път след изборите. /БГНЕС