Петков: Минимални промени при ротацията, преговорите с Борисов са на национално ниво, София си взема решението сама

Минимални промени в кабинета при ротацията биха дали възможност да имаме минимални скандали и да движим нещата напред. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Той обясни пред бТВ, че Мария Габриел и акад. Николай Денков ще излязат с проектокабинет, който ще предложат на политиците: „Чакаме Мария Габриел и акад. Денков да излязат с проектакабинет, който те двамата са доволни и да ни го представят на нас политическите лидери. Дадохме им възможността те да изготвят проектокабинет и да ни го представят на нас за политическите решения, които трябва да решаваме. Минимални промени биха дали възможност да имаме минимален брой скандали и да движим напред“.

Петков коментира ситуацията с имотите на Асен Василев на ул. „Чаталджа“, която предизвика бурен обществен интерес.

„Асен Василев е невероятен експерт по финансите. Доскоро беше атакуван, че е щял да счупи бюджета, но се оказа за пореден бюджет, че това не е така. Оказа се, че за пръв път имахме най-прозрачният бюджет с всички капиталови разходи, всички общини са равнопоставени, оказа се, че събираемостта на НАП се е качила от минус 6% на плюс 3%. Събраха се данъци от някакви хора, които иначе нямаше да бъдат платени“, каза съпредседателят на ПП.

Петков подчерта, че цяла България е видяла, че под ръководството на Василев доходите се вдигат, бюджетът става все по-прозрачен, а дефицитът намалява.

Петков подчерта, че има малко на брой хора, на които вярвам напълно и мога да се подпиша напълно зад тях, но сред тях са Асен Василев и акад. Николай Денков.

Съпредседателят на ПП коментира и ситуацията в СОС, където вече над два месеца не може да бъде избран председател. „Много харесвам Васил Терзиев и съм много щастлив, че той е един независим кмет. Това, което се случва в Общинския съвет е безобразие. Неведнъж съм казвал на Бойко Борисов и той се е съгласявал с мен, че въпреки че София е най-важният град аз и той като политически лидери нямаме право да се месим на тях. Не искам да преговарям за София, горд съм, че сме излъчили един независим кмет и едни общински съветници, които сами трябва да се преборят за мнозинство, което да действа. Свърши това двама или трима човека да управляват цялата държава“, категоричен е Петков.

Той се надява, че групите в СОС ще имат поне далновидността да изберат председател на СОС. „Тук не става дума да се атакува Васко, тук е да се атакува София“, каза Петков и отново повтори: „Вярвам, че националните политики и преговорите ни с Борисов ще останат на национално ниво, а София и Общинският съвет ще трябва да си вземат решението сами“.

По отношение на регулаторите Петков заяви, че няма да се избързва с назначенията, а те ще вървят паралелно с ротацията. При смяната този път ще се търси по-широк обществен дебат с привличането на обществения сектор. Той призна, че „за всеки един регулатор ще трябва да правим трудни решения“.

За предстоящите евроизбори съпредседателят на ПП заяви, че общността на партията иска „Продължаваме Промяната“ да се яви заедно с „Демократична България – „Никола Минчев може за първи път да бъде истински лидер на българския глас в европарламента.“

За срещата си с бизнесмена Спас Русев, Петков обясни, че е бил потърсен от него, защото последният се е интересувал какво се случва в България, след като се е върнал от Лондон.

„Никога не е искал услуга от мен. Никога никакви лобистки закони не са били тема на нашите разговори. Гордея се, че съм много свободен човек, че никой никога не може да ве накара да направя нещо против волята ми“, каза Петков. /БГНЕС