Петр Келнер е загинал в катастрофа с хеликоптер

Чешкият милиардер и мажоритарен собственик на PPF Group Петр Келнер и още четирима души са загинали по време на ски ваканция в Аляска.

Хеликоптерът, с който са се придвижвали, се е разбил край глетчер. Инцидентът е станал в събота, съобщават от фирмата, която е отдала летателния апарат под наеми потвърждават, че 56-годишният Келнер е бил на борда. Сред жертвите са още чехът Бенджамин Ларочай, двама водачи на ски експедицията и пилотът. Един от пасажерите е оцелял. Той е тежко ранен, но в стабилно състояние.

Телата на загиналите са открити от Националната гвардия и доброволци от Спасителния отряд. Останките им са предадени за съдебно-медицинска експертиза. Разследва се причината за катастрофата. Отломки от хеликоптера са открити близо до ледник Кник.

След инцидента властите са забранили полетите в района на ледника.

Петр Келнер е създател и главен акционер на PPF Group N.V. Миналата година „Форбс“ оцени състоянието му на 293 милиарда крони или около 12,7 милиарда долара. В продължение на 30 години той беше най-богатият чех в света.

БГНЕС припомня, че на 13 октомври 2020 г. PPF Group N.V. (“PPF”) обяви, че изцяло притежаваните от нея дъщерни дружества са завършили придобиването на Central European Media Enterprises Ltd. (“CME”).

PPF е с пълен контрол върху операциите на СМЕ в Чешката република, Румъния, Словакия, Словения и България. На 13 октомври фондът на чешкия милиардер Петр Келнер PPF пое контрола над медийната група СМЕ и по този начин шест телевизионни канала в България - bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring бяха придобити от Келнер.

Сделката беше обект на регулаторно одобрение от Европейската комисия, националните регулатори в някои от държавите и акционерите на CME.

“Ръководим се от чувство за отговорност предвид досегашните постижения на СМЕ с тези ТВ компании. Искаме да надградим тези успехи и да подсилим позицията, която мрежата от телевизионни канали - независими доставчици на медийни услуги, има на съответните пазари. Очакваме с нетърпение да създадем нови бизнес възможности между медийните операции и телекомуникационните услуги. И накрая, щастливи сме, че имаме толкова силна и лоялна аудитория и възнамеряваме да задълбочим тази връзка с нашите зрители както чрез съдържание, така и с превъзходно потребителско изживяване“, каза тогава Петр Келнер, мажоритарният акционер в PPF.

CME притежава телевизии в Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България и е една от водещите медийни и развлекателни компании в Централна и Източна Европа. CME излъчва 30 телевизионни канала – както безплатни, така и платени и с тях достига до 45 млн. зрители. PPF Group инвестира в няколко пазарни сегмента, сред които финансовите услуги, телекомуникациите, биотехнологиите, недвижимите имоти и машинното инженерство. Ръстът на PPF Group се дължи на развитието на традиционни и нови индустрии, на изграждането на модерна инфраструктура и на дигиталната икономика. PPF Group има присъствие от Европа до Северна Америка и в Азия. Групата притежава активи за близо 49 млрд. евро и има 135 000 служители по целия свят (към 31 декември 2019 г.). /БГНЕС