Планът на Мецола за предотвратяване на бъдещ „Катаргейт“

На членовете на Европейския парламент може да бъде забранено да лобират в продължение на две години след напускане на поста си, като това се предвижда да бъде направено тази седмица от председателя на Парламента Роберта Мецола, чиято институция е засегната от корупционния скандал "Катаргейт".

Според двама души от Парламента, запознати с въпроса, Мецола ще излезе с общо 14 предложения. В допълнение към временната забрана за лобиране, предложенията, с които се запозна „Политико“, ще задължат всеки, който влиза в двете седалища на Парламента в Брюксел и Страсбург, да декларира с кого се среща, ще забранят неофициалните групи за приятелство на членовете на ЕП с държави извън ЕС и ще изискват от членовете на ЕП да предоставят данни за другите си източници на доходи.

Доверието в Парламента беше подкопано през декември, когато белгийските власти започнаха разследване на настоящи и бивши членове на ЕП, обвинени във вземане на подкупи в замяна на услуги от Катар и Мароко.

Много от предложенията ще изискват бързи решения, които - при условие че получат подкрепата на членовете на ЕП - могат да бъдат приложени в рамките на няколко месеца. В плана на Мецола мерките са описани като "първи стъпки". Но въпреки това те вероятно ще накарат групите за прозрачност да настояват за повече.

Мецола ще представи идеята си в четвъртък на среща при закрити врата с ръководителите на деветте политически групи в Парламента.

Основната идея на Мецола е да се създаде набор от изисквания, които, макар и никога да не са 100% сигурни, биха могли да намалят шансовете подобен скандал да се повтори.

"Със сигурност ще затрудним появата на подобно нещо. Можем да вкараме пясък в зъбните колела", каза източник, описал реформите като най-голямото разтърсване на парламента от едно поколение насам.

Централно място в предложенията заема идеята да се задължат всички членове на ЕП, асистенти или държавни служители да разкриват с кого се срещат, когато обсъждат текущи законодателни въпроси, независимо дали тези срещи се провеждат в парламентарните помещения. Това би било значителна промяна - в момента само докладчиците или председателите на комисии са задължени да оповестяват такава информация. Всеки път, когато на даден член на ЕП е възложено да напише доклад, той ще трябва да декларира какви конфликти на интереси има по този въпрос.

Съгласно предложената схема длъжностните лица на ЕС ще извършват случайни проверки на групите, които са се вписали в регистъра за прозрачност. Всички, които представляват държави извън ЕС, също ще трябва да бъдат включени в регистъра за прозрачност, за да могат да лобират.

Поуки бяха извлечени и от дейността на Пиер Антонио Панцери, бивш евродепутат, обвинен в корупция покрай скандала "Катаргейт", който имаше неограничен достъп до Парламента, след като напусна през 2019 г. и създаде неправителствена организация, наречена "Борба с безнаказаността". Сега Мецола предлага бившите членове на ЕП вече да не получават постоянна карта за достъп до Парламента, а вместо това да трябва да се записват всеки ден за еднодневен пропуск на специално бюро.

Ще бъдат затегнати правилата не само за членовете на ЕП, но и за техните сътрудници и служителите на Парламента. На тях ще им бъде забранено да заемат едновременно ръководни длъжности в НПО. Трябва да се отбележи обаче, че на самите членове на ЕП няма да бъде забранено да имат втора работа.

Когато новината се появи миналия месец, Мецола определи скандала като „атака на чужди сили срещу демокрацията в ЕС“.

В действителност обаче Парламентът има лош опит в надзора на собствените си членове и в прилагането на собствените си вътрешни правила и разпоредби. Единственият орган, който следи за нарушенията на членовете на ЕП, е органът, наречен Консултативен комитет за поведението на членовете на ЕП. Предложенията на Мецола са неясни по отношение на начина, по който ще се увеличат правомощията на тази комисия, съставена от членове на ЕП. /БГНЕС