Планира се поетапно връщане на учениците от 18 януари

От 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди да се срещне с учители от столичното 143-то училище, предаде репортер на БГНЕС.

„Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. Ако има подобряване на ситуацията, вероятно, следващата седмица ще обсъдим частичното връщане на учениците от 18 януари, а не от 11 януари“, коментира министърът.

Вълчев уточни, че при поетапното връщане на учениците може да бъде избран вариант на редуване – едната част от учениците да учат от вкъщи, а други да се върнат в клас. Той посочи, че е в диалог със здравния министър от 11 януари да бъдат разрешени допълнителни дейности като провеждането на държавни изпити по професия и олимпиади.

„Особено тези за учениците в 4 клас, които са свързани с кандидатстване в природо-математическите гимназии от 5 клас. Има вариант ситуацията да се влоши било заради празниците, било заради новия щам на вируса. Всички страни живеем в тази непредвидима ситуация. Факт е, че през последните 3-4 седмици предприехме мерки, които подобриха ситуацията. Те не са крайни от една страна, от друга страна са ефективни“, допълни просветният министър и подчерта, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

Попитан как ще коментира позицията на родители, които се обявиха против връщането на децата в училище, той каза че голямото мнозинството от родителите са за връщане на децата.

„Училището е най-добрата среда, в която децата могат да натрупат знания, умения, да бъдат възпитани. Обучението от вкъщи в електронна среда е временна компенсаторна алтернатива. То не може напълно да замести обучението в реалната класна стая, но когато нямаме друг изход в случая преценихме, че връщането на децата от предучилищна възраст и малките ученици от 1 до 4 клас е разумно. Има и подобрение на епидемичната ситуация. То не е достатъчно да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност малките деца, това сочат и научните изследвания, носят по-малък вирусен товар, в по-малка степен са преносители на вируса. Не е коректно, не е честно спрямо тях да бъдат обвинени. Иначе, всеки един от нас е потенциален вирусопреносител, част от епидемичната верига на разпространение“, допълни той.

По отношение на издадената заповед от 31.12, в която Вълчев разпореди големите ученици да останат в дистанционна форма на обучение до 31.01.2021 г., министърът поясни, че с това действие е наредил учениците да се обучават в електронна среда, а не касае преустановяването на присъствено обучение, тъй като тя е на здравния министър.

„Моята заповед е синхронизирана с тази на министъра на здравеопазването, което не означава, че големите ученици от 5 до 12 клас ще бъдат на обучение в електронна среда до 31.01“, заяви той и добави, че остава в сила обещаното миналата година нещата да се решават седмица за седмица.

От думите на министъра стана ясно, че в първия присъствен ден на учениците от начален етап на образование 703 деца са останали да учат в електронна среда.

„Общият брой на подадените заявления за преминаване на обучение в електронна среда е близо 1300, но една част от децата, които са подали по-рано такива заявления, се връщат. Имаше един масов случай в Търговище, където голяма част от децата в едно училище подадоха такива заявления, но днес една част от тях се върнаха в първи клас. Имаме и обратното движение“, посочи министърът.

Вълчев коментира, че през този сезон средната посещаемост, дори и не в пандемия, в детските градини пък е 80%, а в някои области тя е около 60%.

На въпрос на БГНЕС кога ще се върнат студентите в аудиториите, Вълчев заяви, че в момента са разрешени държавните изпити за специалност „Медицина“ и други.

„В зависимост от епидемичната ситуация ще се вземе решение за студентите. Трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация, намаляване на заразените, средно дневно под 1000 или 600 дори. Много ми се иска по-голяма част от учениците и студентите да се върнат, но това трябва да е разумно решение. Към днешна дата това което смятаме, че е разумно е децата от предучилищна възраст и учениците от 1 до 4 клас да се върнат в училище“, коментира Вълчев.

Министърът прогнозира също така, че очаква поне 35 000 учители да заявят желание да се ваксинират срещу COVID-19.

„От днес започва изготвянето на списъците за ваксинация. До края на седмицата ще бъдат готови. Увеличава се броят на желаещите да ес ваксинират“, посочи той и поясни, че в петък ще може да каже колко точно учители са изявили желание да се ваксинират.

По думите му педагогическите специалисти, които включват директори, заместник-директори, логопеди, учители, психолози, педагогически съветници и др., са общо 90 000.

"Първоначалните проучвания бяха по-малък процент, но нормално е, когато няма информация, нормално е и хората да се страхуват. Мисля, че трябва да се страхуваме повече от коронавируса, отколкото от ваксините“, коментира министърът и добави, че науката и ваксините са спасили милиарди човешки животи и даде пример с намирането на ваксина за едра шарка, от която годишно са умирали по 5 млн. души.

На въпрос на БГНЕС дали има учители, които са взели отпуска с цел да не се явят на работа заради притеснение от заразяване, Вълчев отговори, че към момента няма сигнали за недостиг на педагози, а също така министерството е осигурило и банка от учители, които при необходимост могат да бъдат наемани.

„Ако има учители, които се чувстват притеснени, които са с хронични заболявания и искат да останат в къщи, отпуските им да бъдат разрешавани незабавно. Към днешна дата имаме 2400 учители в банката от заместващи учители. Повече от половината от тях са учители от начална и предучилищна педагогика. Към днешна дата имаме достатъчно“, увери Вълчев. /БГНЕС