По-голямата част от света е в сериозна рецесия

Тази седмица се появиха нови доказателства за нарастващите икономически щети от пандемията на коронавирус и усилията за овладяване на световната рецесия.

В САЩ още три милиона са поискали обезщетения за безработица, а равнището на безработица е нараснало до почти 15% - най-високият досега ръст от началото на статистиката за безработица в страната, публикувана за първи път през 1948 г.

В последната си прогноза Европейската комисия обяви спад на икономическата активност от 7,5% през тази година. През следващата година икономиката на ЕС ще се свие до нива, по-ниски от това през 2019 година.

Сега не подлежи на съмнение, че САЩ, ЕС и по-голямата част от света са в разгара на много остра рецесия. Съществуват и опасения колко убедително ще бъде възстановяването от нея.

Колкото по-дълго продължи критичната ситуация, свързана с пандемията, толкова по-голям е рискът предприятията, лишени от приходи, да не могат да оцелеят и да се възстановят. За работниците по-дългите периоди на безработица могат да затруднят намирането на нови работни места.

Ако обаче здравната криза отшуми скоро и търговският свят може спокойно да се върне към относителната нормалност на работа, трайните икономически щети могат да бъдат смегчени./БГНЕС, Би Би Си