Почина Кристофър Плъмър - актьорът, който искаше да е на сцената до последния си дъх 

Кристофър Плъмър, роден в Канада, звездата от „Звукът на музиката“ и „Новаци“, почина в дома си в Кънектикът на 91, съобщи "Variety.

Смъртта на легендарния актьор е потвърдена от членовете на семейството му, според "Ню Йорк пост".

„Крис беше изключителен човек, който дълбоко обичаше и уважаваше професията си със страхотни стари модни маниери, невероятно чувство за хумор и начин на изразяване“, каза Лу Пит, негов дългогодишен приятел и мениджър от 46 години, в изявление. „Той беше национално богатство и дълбоко се радваше на своите канадски корени. Чрез своето изкуство и хуманност той докосваше сърцата на всички. Крис завинаги ще бъде с нас.”

Плъмър беше най-известен с ролята си на капитан Фон Трап в спечелилия "Оскар" мюзикъл „Звукът на музиката". Той също така спечели "Оскар" през 2012 г. за поддържаща роля във филма „Новаци“, ставайки най-възрастният актьор, печелил наградата за поддържащ актьор.

Той има дълга и аплодирана кариера на сцената, с две награди "Тони". Сред най-известните му филми са „12 маймуни“, "Красив ум", "Всичките пари на света" и др.

Плъмър е и сред най-известните актьори на Бродуей, прочул се с ролите си в "Отело" и "Макбет".

Печели първата си награда "Тони" през 1974 г. за мюзикъла "Сирано" и втора през 1996 г. за "Баримор", базирана на живота на актьора Джон Баримор.

Има и награда „Еми“ за минисериала „The Moneychangers“ и още една за „Madeline“.

Кристофър Плъмър е сред най-отявлените интерпретатори на роли в шекспирови пиеси като „Хамлет“ (1957) „Дванадесета нощ“, Бенедик в „Много шум за нищо“ (1958) и Меркуцио в „Ромео и Жулиета ”през 1960 г.

Една от най-запомнящите се роли на Плъмър включва само гласа му. В анимационния филм на Пиксар „В небето“ той изигра Чарлз Мунц, възрастен мъж с мисия да осъществи мечтата на покойната си съпруга.

Кристофър Плъмър продължи да се снима във филми до края на живота си, като каза за Асошиейтед прес през 2017 г., че никога не иска да спира да играе.

„Обичам работата си. Обичам това, което правя. И толкова съжалявам за повечето хора, които не харесват работата си и нямат търпение да се пенсионират, което, разбира се, е равно на смърт", сподели актьорът. "Никога няма да се пенсионирам. Надявам се да падна мъртъв на сцената. Това е, което наистина искам да се случи." /БГНЕС