Почина синът на последния италиански крал, първи братовчед на Симеон

Почина синът на последния италиански крал и първи братовчед на българския цар и министър-председател Симеон Сакскобургготски – Виктор Емануил, предаде БГНЕС.

Виктор Емануил пред гроба на дядо си крал Виктор Емануил III

Виктор Емануил е син на последния италиански крал Умберто II Савойски и белгийската принцеса Мари-Жозе Сакскобургготска. Той е роден на 12 февруари 1937 г. в Неапол. Неговата леля е царицата на България Йоанна.

Виктор Емануил пред портрета на прадядо си крал Умберто I.

След края на Втората световна война Умберто за кратко е крал на Италия, монархията е ликвидирана през 1946 г. и членовете на савойската династията са принудени да напуснат страната. Те живеят в изгнание, предимно в Швейцария и Португалия. След развода на баща си Виктор Емануил живее с майка си Мари-Жозе, която е изключително уважаван и благороден човек. За съжаление, впоследствие това не може да се каже за нейния син, който през живота си е замесен в серия от скандали, един от който дори засегна и бившия български цар и министър-председател Симеон през 2006 г. и привлече вниманието на Европа в навечерието на нашето присъединяване към ЕС. Заради скандалния си живот той буквално беше изхвърлен от редиците на… италианската аристокрация, която беше дълбоко възмутена от неговото поведение.

Виктор Емануил и Марина Дория

През живота си Виктор Емануил работи като банкер и търговец. Женен е за богата швейцарска наследница Марина Дория, от която има син Емануела Филиберто. /БГНЕС