Подоляк: Саркози е съучастник в престъпленията на Путин

Бившият френски президент Никола Саркози е пряк съучастник в дългогодишните престъпления, които Русия извършва в Украйна.


Това заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в X.

В интервю за "Лю Фигаро" бившият президент поиска да бъдат постигнати "компромиси", за да се сложи край на войната, започната от Русия срещу Украйна. Според бившия резидент на Елисейския дворец Крим е бил руска територия до 1954 г., а мнозинството от жителите на Крим "винаги са се чувствали като руснаци", факт, който поставя "всяка стъпка назад" в сравнение със сегашната ситуация - или окупацията на Крим - като "илюзорна".

Освен това Саркози предложи провеждането на "референдум под строгия контрол на международната общност", за да се "одобри ситуацията", която се наблюдава в момента на полуострова.


Според Подоляк,думите на Саркози за пореден път разкриват една от причините за войната, която се води днес, а именно насърчаването от страна на западните лидери на престъпните планове на Владимир Путин да завзема чужди земи.

"Насърченията на Саркози представляват пряко съучастие в едно отдавнашно престъпление. Не можеш да насърчаваш престъпници с фрази като "територия срещу мир"," добави Подоляк. Президентският съветник отбеляза, че няма "нови територии на Русия" и Москва няма право да провежда така наречените "референдуми". "Освен това Крим и Донбас бяха и са част от суверенната територия на Украйна", добави той.

"И следователно единственият начин за реално спиране на войната е възстановяването на тези територии, за да се спазва международното право. Което означава само едно: Русия трябва да загуби. По-малко провокации, по-малко противоречиви изявления, по-малко стимули за извършване на престъпления", обобщи Подоляк. /БГНЕС