Погрешни научни статии подхранват дезинформацията за Covid-19

Научни изследвания с лоша методология и неточни констатации изострят кризата с дезинформацията за Covid-19, която обезкуражава ваксинацията и излага живота на риск, пише АФП.

Силният обществен интерес към пандемията и предизвикващите разногласия дебати в Съединените щати за това как да се справят с нея, улеснява разпространението на погрешни научни статии онлайн, включително от противници на ваксините. И дори дадено проучване да бъде оттеглено, вече е ще бъде късно.

„След като статията бъде публикувана, щетите са неотменими“, казва Емерсън Брукинг, старши сътрудник в Лабораторията за цифрови криминалистични изследвания на Атлантическия съвет, която се фокусира върху идентифицирането и разкриването на дезинформация.

Некоректни публикации "станаха гориво за огъня на скептиците за Covid-19 и за привържениците на теория на конспирациите. Те често са предмет на злонамерена онлайн активност. Техните изводи се филтрират допълнително чрез злостни и подвеждащи статии от периферни уебсайтове", каза Брукинг пред АФП.

Неточната информация за ваксините е особено опасна в момент, когато поставянето на ваксините се забави в САЩ, където по думите на здравните служители, почти всички смъртни случаи от Covid-19 напоследък са сред тези, които не са били имунизирани.

Медицинското списание „Vaccines“ публикува в края на юни рецензирана статия, озаглавена „Безопасността на ваксинациите срещу Covid-19 - трябва да преосмислим политиката“. В нея се достига до извода, че ваксините срещу Covid-19 причиняват смъртта на двама души на всеки трима, които спасяват - констатации, които бързо се разпространяват в социалните медии.

Туит на учения и критик на ваксините срещу Covid-19 Робърт Малоун, в който той резюмира статията, събра хиляди ретуити. Видеоклип, в който консервативният експерт Лиз Уилър обсъжда изследването - което според нея „ще ви шокира“ - е гледано повече от 250 000 пъти във „Фейсбук“.

Но след това изданието оттегли статията, като казаха, че съдържа „няколко грешки, които засягат съществено тълкуването на резултатите“.

Най-малко четирима членове на борда на списанието подадоха оставка в резултат на публикуването на изследването.

Проучването „Маски за лице в ерата на Covid-19: Здравна хипотеза“ впоследствие е оттеглено от списанието Medical Hypotheses, което казва, че то избирателно цитира публикувани статии и включва „непроверени“ данни.

Някои от най -големите научни списания, включително The Lancet и New England Journal of Medicine, са оттеглили статии, свързани с кризата с коронавируса, но дори ограничен брой погрешни проучвания могат да причинят големи щети онлайн.

Научните статии привлякоха обществеността по "безпрецедентен начин", така че експертите трябва да "свършат по-добра работа", като разяснят работата си на непрофесионална аудитория, която може да няма умения да ги оцени, каза епидемиолог от Харвардското медицинско училище.

"Не всички проучвания, които са произведени и широко споделени по време на пандемията, са научно стабилни".

"Това е особено обезпокоително, тъй като лошо проведените проучвания се оказват способни да повлияят на вземането на решения на индивидуално ниво по време на пандемията, включително тези, свързани с ваксинацията." /БГНЕС