Политико: ЕК ще предложи таван на цените на руския газ в ЕС

На извънредната среща на министрите на енергетиката в Брюксел днес Европейската комисия (ЕК) ще предложи пет спешни мерки за справяне с енергийната криза в общността, включително въвеждане на таван на цените на руския газ.

Според вестник Politico ЕК иска да определи таван на цената на руския тръбен газ в ЕС на 50 евро за MWh, или около 520 евро за хиляда кубически метра газ.

Европейската комисия предлага на всички страни от ЕС да намалят потреблението на електроенергия с 10% от средната месечна стойност за последните пет години и с още 5% в часовете на пикова консумация, съобщава Ройтерс. В пиковите часове европейските топлоелектрически централи изгарят по-голямата част от своя газ, докато през другото време използват други производствени мощности. Освен това ЕК предлага да се въведат тавани на цените на електроенергията от 200 EUR/MWh за производители, използващи други енергийни източници, различни от газ, като например атомни електроцентрали, водноелектрически централи и алтернативни енергийни източници.

На пресконференция в Брюксел на 7 септември ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен изложи предложенията на ЕК, но не потвърди нито една от цитираните в медиите цифри, включително количествените данни за ограничаване на цената на руския газ.

Ръководителят на ЕК обвини Русия, която според нея "манипулира енергийните пазари", за това, че Европа е изправена пред "астрономически цени" на електроенергията.

За да противодейства на кризата, Европейската комисия предлага план от пет основни стъпки, първата от които е да се намали потреблението на енергия в пиковите часове. Фон дер Лайен подчерта, че в този момент ЕС използва значителни количества изключително скъп газ за производство на електроенергия.

Втората стъпка е да се "ограничат приходите на предприятията за производство на електроенергия на ниски цени". "Нисковъглеродните енергийни източници, т.е. ядрената и водната енергия и алтернативното производство, предлагат извънредни печалби. <...> Ще предложим тези неочаквани печалби да бъдат пренасочени към подкрепа на уязвими хора и компании", каза тя.

Третата стъпка е да се създаде данък за петролните и газовите компании, който да бъде по-нисък от този за компаниите с нисковъглеродно производство. "Петролните и газовите компании също реализираха огромни печалби. Затова ще предложим солидарна вноска за компаниите за изкопаеми горива", добави тя.

Четвъртата стъпка е "подкрепа за ликвидността на енергийните дружества". "Те трябва да бъдат подкрепяни, за да се справят с нестабилните пазари", каза тя.

Петата, най-обсъжданата стъпка, е ограничаване на цените на газа от Русия. "Ще предложим да се въведе таван на цените на руския газ. Трябва да намалим приходите на Русия <...>", подчерта тя. - Ние сме готови за това. В началото на военните действия [в Украйна] руският газ по тръбопроводите представляваше 40% от целия внос на газ [в страните от ЕС]. Днес той представлява само 9% от вноса на газ".

Ръководителят на ЕК подчерта, че въвеждането на таван на цените на руския газ в ЕС може да стане "много бързо, след като мярката бъде одобрена от общността". "13 държави от ЕС вече са откъснати от руския газ", заяви тя. - Разбира се, проучваме и възможността за ограничаване на цената на втечнения природен газ, но в момента енергията е в недостиг, а втечненият природен газ може лесно да бъде пренасочен с газовози към други части на света".

Въвеждането на таван на цената на втечнения природен газ не се подкрепя особено от Франция. Източник от енергийното министерство на страната обясни пред Ройтерс, че ако ЕС предприеме такава мярка, танкерите с втечнен природен газ ще се насочат към други региони.

Според ръководителя на ЕК газовите хранилища на ЕС в момента са запълнени на 82%, а ЕС си е поставил за цел до 1 ноември да бъдат запълнени на 80%./БГНЕС