Политико: ЕС се подготвя да стартира преговорите за членство с Украйна през декември

ЕС се подготвя да започне преговори с Украйна за бъдещото ѝ присъединяване към блока, като официално съобщение се очаква да бъде направено още през декември, съобщи „Политико“.


Според трима дипломати, запознати с плановете, лидерите се готвят да дадат на Киев зелена светлина за започване на официални преговори за присъединяване към блока от 27 държави преди края на годината.

Украйна е в основата на нов голям стремеж за разширяване на ЕС до 35 държави. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви в годишното си обръщение към Парламента миналия месец, че бъдещето на Украйна е в съюза.

Страните от ЕС предоставиха на Киев статут на кандидат за членство в блока през юни, а според служител на ЕС, през ноември Комисията трябва да издаде "доклад за напредъка" относно това доколко Украйна и другите желаещи членове изпълняват условията на блока за присъединяване.

След като докладът за напредъка бъде приет, Комисията ще направи изявление, което ще направи "много трудно за държавите-членки да откажат да започнем преговори" с Украйна, каза един от дипломатите на ЕС, който, както и други, получи анонимност, за да обсъжда поверителни въпроси. "Политическият натиск около това ще бъде твърде голям, за да могат отделните държави-членки да се противопоставят. Работното допускане наистина е, че до декември Европейският съвет ще реши да започне преговори".

За да започне преговори, Украйна трябва да изпълни седем условия, поставени от Комисията, включително съдебни реформи и ограничаване на корупцията. Към август само две от седемте условия бяха изпълнени, заяви тогава украинското правителство.

Въпреки че Украйна може да не изпълни всичките седем условия до събирането на европейските държавни и правителствени ръководители на среща на върха в средата на декември, лидерите ще направят политическо изявление, с което ще разрешат преговорите, дори ако правната рамка за преговорите все още не е завършена. "Целта е през декември да се постигне политическо съгласие за началото на преговорите", заяви втори дипломат, като добави, че правното решение за приемането на Украйна може да стане до началото на 2024 г.

Трети дипломат заяви, че през декември лидерите ще "изпратят положителен сигнал" относно бъдещото членство на Киев.

Запитан докъде е стигнала Украйна в изпълнението на седемте критерия, служител на ЕС заяви, че напредъкът е окуражаващ и само една област, касаеща малцинствата, изглежда проблематична в краткосрочен план./БГНЕС