Полското правителство се опита да заобиколи ветото върху спешната контрацепция

Правителството на Полша се опита да заобиколи ветото на президента Анджей Дуда в борбата за спешна контрацепция без рецепта, което предишното правителство отмени, предаде АФП.


По време на осемгодишното управление на партията "Право и справедливост" (ПиС) в Полша, където мнозинството е католическо, бяха ограничени репродуктивните права на жените, като през 2017 г. достъпът до спешна контрацепция беше ограничен до отпускането ѝ само с рецепта.

Правителството, ръководено от бившия ръководител на ЕС Доналд Туск, което е на власт от декември, обеща да облекчи тези ограничения и прие законопроект за осигуряване на достъп без рецепта до „сутрешното хапче“ за момичета и жени на възраст над 15 години.

Но Дуда наложи вето на закона, се казва в изявление на президентството, като се позовава на "волята си да зачита конституционните права и стандарта за здравна защита на децата".

Дуда, верен съюзник на ПиС и ревностен католик, "не може да приеме" законопроекта, тъй като той дава възможност за достъп до противозачатъчните хапчета "без медицински контрол и заобикаляйки ролята и отговорността на родителите", се казва в съобщението.

Той също така изрази мнение, че е готов да облекчи ограниченията, но само за жени на възраст над 18 години.

Президентското вето предизвика ответна реакция от страна на управляващия лагер, като Туск изрази съжаление, че Дуда не е използвал "възможността да застане на страната на жените".

Левият сенатор Магдалена Биехат заклейми решението, което нарече "вредно".

"Младите момичета трябва да имат достъп до (спешна контрацепция) също като възрастните жени, защото младите момичета също могат да забременеят", каза тя пред репортери.

"Жалко е, че президентът за пореден път е против полските жени", заяви в социалните мрежи заместник-министърът на образованието Катаржина Любнауер, като добави, че правителството "знае как да се справи с тази пречка".

Предвиждайки президентското вето, правителството вече обяви, че ще го заобиколи, като разреши на фармацевтите да издават рецепти за хапчетата.

"Стартираме План Б", написа Туск в X, след ветото на Дуда.

"Ако не искаме жените и младите момичета да получават нежелана бременност, нека направим всичко възможно хапчето да бъде възможно най-достъпно", беше заявила министърът на здравеопазването Изабела Лешчина.

На уебсайта на Световната здравна организация се казва, че спешната контрацепция трябва да бъде "рутинно включена" във всички национални програми за семейно планиране.

Дебатът за сутрешното хапче се провежда на фона на опитите за либерализиране на полското законодателство за абортите, което е едно от най-строгите в Европа.

Понастоящем абортът в Полша е разрешен само ако бременността е резултат от сексуално насилие или кръвосмешение, или застрашава живота или здравето на майката.

4 законопроекта за либерализиране на почти пълната забрана са внесени в парламента, но работата по тях все още не е започнала, тъй като проектите чакат зелена светлина от председателя на долната камара, за да започнат дебати.

Председателят на долната камара на парламента Шимон Холовня, който се представя за прогресивен католик, заяви, че не иска да обсъжда законопроектите, докато тече кампанията за местните избори през април. /БГНЕС