Помощта за Сирия достига до контролираната от бунтовниците територия през новооткрит пропускателен пункт

Конвой с хуманитарна помощ премина от Турция в контролираната от бунтовниците Северна Сирия. Това е първият конвой през пропускателния пункт Баб ал-Салама, който бе отворен за хуманитарна помощ от ООН след земетресението миналата седмица, съобщи ООН.

Пунктът беше затворено за помощи на ООН от 2020 г. насам под натиск върху Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия - съюзник на сирийския режим, която призова всички помощи за разкъсваната от войната страна да влизат през контролираните от правителството райони.

Пол Дилън, говорител на Международната организация по миграция (МОМ) към ООН, заяви пред АФП в Женева, че "11 камиона на МОМ" са влезли през "новооткритата граница Баб ал-Салама", потвърдено от кореспондент на АФП на пропускателния пункт.

Конвоят е натоварен с основна хуманитарна помощ, включително материали за подслон, матраци, одеяла и килими, каза Дилън.

В резултат на земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер от 6 февруари загинаха най-малко 35 000 души и бяха опустошени обширни територии в Сирия и съседна Турция.

Сирийските правителствени служители и службите за спешна помощ в бунтовническите райони определят броя на загиналите в страната на повече от 3600 души.

През последните три години Баб ал-Хава остава единственият граничен пункт, който все още е отворен за международна помощ в частите на Сирия, останали извън контрола на правителството, в сравнение с четири през 2014 г.

Баб ал-Хауа беше единственият начин, по който помощта на ООН - част от операция за помощ, разрешена от Съвета за сигурност на ООН преди почти десетилетие - можеше да достигне до цивилното население, без да преминава през райони, контролирани от сирийските правителствени сили.

Но в понеделник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че Дамаск е разрешил на ООН да използва отново пунктовете Баб ал-Салама и Ал-Раи за доставяне на помощи.

Двата пропускателни пункта на турската граница ще бъдат използвани първоначално за период от три месеца, каза Гутериш.

Те се контролират от подкрепяните от Турция бунтовници в северната провинция Алепо, които ги използват за търговия с Турция и за военни цели.

Активисти и екипи за спешна помощ в северозападната част на Сирия разкритикуваха бавната реакция на ООН след земетресението в контролираните от бунтовниците райони, като я противопоставиха на самолетните пратки с хуманитарна помощ, доставени на контролираните от правителството летища.

Във вторник делегация на ООН посети за първи път след земетресението контролирания от бунтовниците северозападен район. /БГНЕС, АФП

Дамаск / Сирия