Порошенко иска да бъде член на Европейския парламент

Бившият президент на Украйна заяви, че предложението на началника на Генералния секретариат на НАТО за отстъпване на територия е било грешка. Петро Порошенко не вижда причина, поради която Украйна да не получи официална покана за присъединяване на следващата среща на върха във Вашингтон през 2024 г.


В ексклузивно интервю за Си Ен Ен Петро Порошенко разкри, че има политически стремежи: иска да бъде избран за член на Европейския парламент веднага след присъединяването на Украйна към Европейския съюз.

"Искам да участвам в предизборната кампания и да бъда избран в Европейския парламент. И ще направя всичко възможно за това. Надявам се и работя усилено, за да започнат предприсъединителните преговори и Украйна да стане държава-членка, защото искам да ви напомня, че през 2014 г. подписах споразумението за присъединяване към Европейския съюз и задълбоченото и всеобхватно споразумение за свободна търговия. Следващата стъпка е членството. И аз определено мечтая да бъда член на Европейския парламент, когато Украйна стане член на Европейския съюз", каза той.

На въпроса дали Зеленски е най-добрият човек за водене на преговори за мир, той не отговори директно: каза само, че най-добрият преговарящ в момента са въоръжените сили.

Порошенко беше победен от Зеленски на изборите през 2019 г. /БГНЕС