„Поршето” на Пабло Ескобар отива на тръг

Автомобилът Porsche, който е бил собственост на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, ще бъде продаден на търг от Atlantis Motor Group за няколко милиона долара. Съответната информация се появи на портала Archyde.

Това е жълта състезателна кола Porsche 911 RSR от 1974 г. Само 15 автомобила от споменатия модел са били произведени специално за Международното рали на шампионите (IROC).

Стартовата цена на лота е 2,2 милиона долара. Високата цена на суперавтомобила се обяснява с историческата му стойност: собственикът е готов да предостави документи, потвърждаващи автентичността му.

„Поршето” първоначално е принадлежало на бразилския състезател Емерсон Фитипалди, а по-късно е придобит от Пабло Ескобар. Спортният автомобил бе изпратен в Колумбия, където е бил модернизиран и е инсталирана каросерия от Porsche 935. След смъртта на наркобоса колата е предадена на САЩ и е върната в първоначалния си вид.

Пабло Ескобар толкова забогатява от търговията с наркотици, че списание „Форбс“ го нарежда на 7-о място в списъка на най-богатите хора за 1989 г. Често наричан „Краля на кокаина“, Ескобар се превръща в най-богатия престъпник в историята, след като натрупва 30 милиарда долара, докато наркокартелът му установява монопол върху търговията с кокаин в САЩ през 1980-те и началото на 1990-те години. Той е убит при спецоперация по залавянето му в колумбийския град Меделин през 1993 година. Ескобар бе издирван от САЩ, които в крайна сметка разбиха наркоимперията му. /БГНЕС