Португалското правителство полага клетва

Новото дясноцентристко правителство на Португалия ще положи клетва днес с крехка парламентарна подкрепа, притиснато между оттеглящите се социалисти и надигащата се крайна десница, предаде АФП.


Луиш Монтенегро, който извоюва победа на изборите на 10 март, ще положи клетва като министър-председател заедно със своите 17 министри пред консервативния президент Марсело Ребело де Соуса.

Това ще сложи край на осемгодишното управление на социалистическите правителства, ръководени от Антонио Коща, който подаде оставка през ноември и реши да не се кандидатира, след като беше замесен в скандал за търговия с влияние.

Неговият 51-годишен наследник Монтенегро представи кабинета си на 28 март.

Премиерът и неговият Демократичен алианс (АД) взеха 28,9% от гласовете и спечелиха 80 места в парламента, като изпревариха социалистите, които получиха 28% от гласовете.

Правителствено споразумение

С доста по-малко от необходимите за мнозинство 116 депутати, Монтенегро реши да състави правителство на малцинството без подкрепата на крайнодясната партия "Чега", която се превърна в трета сила в страната, като взе 18,1% от гласовете и от 12 места стигна до 50.

По време на кампанията Монтенегро настояваше, че никога няма да сключи съюз, нито ще приеме подкрепата на "Чега" - партия, основана през 2019 г. от Андре Вентура, професор по право, който се прочу като коментатор във футболни телевизионни предавания.

След изборите ръководителят на "Чега" заяви, че е готов да преговаря за "правителствено споразумение" с Черна гора, като същевременно заплаши да му попречи, ако откаже да започне преговори.


Фрагментацията на парламента почти доведе до безизходица миналия месец и Демократичният алианс трябваше да сключи сделка в последния момент със социалистите, за да избере председател.

Следващото препятствие пред министър-председателя е представянето на управленска програма, която ще бъде обсъдена в парламента следващата седмица.

Правителството ще трябва да подаде оставка, ако програмата му не издържи на парламентарния вот, но новият лидер на социалистите Педро Нуно Сантош изключи този сценарий.

"Да бъдеш популярен или отговорен" - това е дилемата, пред която е изправен новият министър-председател, според Диана Рамос, главен редактор на бизнес всекидневника Jornal de Negocios.

Въпреки че наследява бюджетен излишък от 1,2% от БВП, "всяко постоянно увеличение на разходите, което Луиш Монтенегро може да се изкуши да предприеме, за да увеличи популярността си, ще бъде лоша новина за португалците", каза тя.

Правителството би могло да се опита да повиши заплатите на някои държавни служители, като учителите и полицията, за да получи предимство пред социалистите и крайната десница и да ги разубеди да настояват за нови избори.

Дори ако президентът не може да разпусне парламента още шест месеца, Монтенегро все още не е обяснил как смята да приеме държавния бюджет за 2025 г., който е от съществено значение за изпълнението на каквато и да е политическа програма. /БГНЕС