Посещението на Гутериш в Молдова - знак, че войната се разраства

Посещението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в понеделник в Кишинев, столицата на Молдова, е „много показателно“ на фона на нарастващите опасения, че непризнатата република Приднестровието може да бъде въвлечена във войната.

Това твърди кореспондентът на Ал Джазира в Украйна Чарлз Стратфорд.

„Сред западните анализатори и западноевропейските правителства има нарастващи опасения относно потенциалното разширяване на тази война в Европа, или поне в случая на Молдова, в страни, стремящи се към Европейския съюз. Нека не забравяме, че преди няколко седмици беше цитиран руски генерал, който каза, че тази фаза на руската война може да доведе до това нейните сили да поемат контрола над цяла Южна Украйна до региона на Приднестровието – непризната република в рамките на Молдова“, добави кореспондентът.

„Приднестровието не е признато от Русия, но през последната седмица чухме експлозии и стрелби в тази самопровъзгласила се република. Приднестровските власти обвиниха украинците... но също така много показателно е това, което руският генерал каза за потисничеството на рускоговорящите в Приднестровието. Това е същият тип говорене, който Путин използва, за да легитимира отцепилите се републики Донецк и Луганск в Източна Украйна“, допълни Стратфорд.

Последиците от ескалиращата война на Русия срещу Украйна са „твърде плашещи, за да се говори за тях“. Това каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на официално посещение в Молдова, която не е член на НАТО.

Гутериш, който пристигна в столицата на Молдова Кишинев в понеделник, даде съвместна пресконференция с премиера Наталия Гаврилита. Той коментира, че въздействието на руската война в съседна Украйна „е дълбоко и широкообхватно“.

Посещението на Гутериш в Молдова - една от най-бедните страни в Европа, която има население от около 2,6 милиона души, - бе предшествано от поредица от инциденти, които разтърсиха проруския отцепил се молдовски регион Приднестровието. Заради тях властите в Кишинев приведоха войските си в повишена готовност .

В края на април трима мъже хвърлиха гранати срещу службата за държавна сигурност в региона, а ден по-късно бяха унищожени две големи антени за излъчване.

В петък в близост до село в региона са пуснати взривни устройства от дрон, оставяйки кратери с дълбочина един метър.

"Аз съм дълбоко загрижен за продължаването и възможното разпространение на войната, която Русия води в Украйна. Суверенитетът и териториалната цялост на Молдова не трябва да бъдат заплашвани или подкопавани“, допълни Гутериш.

Приднестровието, малка ивица земя с население от около 470 000 души, е под контрола на сепаратистки власти след войната с Молдова през 1992 г.

Русия базира около 1500 войници в отцепилия се регион, като ги нарече "миротворци". /БГНЕС