Посещението на Макрон в Нидерландия под сянката на изказването му за Китай

Президентът на Франция Еманюел Макрон започна държавно посещение в Нидерландия, на което ще произнесе внимателно следена реч за Европа, докато се бори с бурята от противоречиви забележки за Европа и Китай.

Речта на Макрон за европейския суверенитет идва, след като 45-годишният френски лидер заяви в интервю, че Европа не трябва да бъде "привърженик" нито на Вашингтон, нито на Пекин по отношение на Тайван.

При първото държавно посещение на френски президент в Нидерландия от 23 години насам Макрон и съпругата му Брижит при пристигането им в Амстердам бяха посрещнати от нидерландския крал Вилем-Александър и кралица Максима.

Френският лидер изслуша заедно с тях пред Кралския дворец изпълнената от оркестър Марсилеза - френския национален химн. По-късно той положи венец пред нидерландския национален паметник.

Няколко души ликуваха при пристигането на автомобила на Макрон, каза журналист от АФП, което контрастира с неотдавнашните сцени на гняв във Франция заради пенсионните реформи на Макрон.

Но на фона на помпозността и церемонията всички погледи са насочени към коментарите на Макрон за Китай, който той посети миналата седмица.

Елисейският дворец настоя в изявление, че президентът никога не е призовавал Европа да спазва "равнопоставеност" спрямо Съединените щати и Китай.

"Съединените щати са наши съюзници, споделяме общи ценности", заявиха от френската президентска администрация.

Програмата предвижда по-късно днес Макрон да произнесе реч на английски език за "европейския суверенитет" в областта на сигурността и икономиката в института Nexus в Хага.

Той ще използва обръщението, за да представи "доктрината за икономическа сигурност" срещу Китай и Съединените щати на фона на европейското безпокойство от американските субсидии за климата.

Речта идва, след като Макрон заяви в интервю за медии, сред които френският бизнес всекидневник Les Echos и Politico, че "не искаме да зависим от другите по критични въпроси", визирайки енергетиката, изкуствения интелект и социалните мрежи.

Мозъчна смърт

Коментарите на Макрон в същото интервю за Тайван - че Европа рискува да се забърка в "кризи, които не са наши", и че трябва да "зависи по-малко от американците" в областта на отбраната, предизвикаха въпроси, както и предишните му забележки за Украйна.

"Най-лошото би било да се мисли, че ние, европейците, трябва да бъдем последователи и да се адаптираме към американския ритъм и китайската свръхреакция", заяви Макрон след тридневното си държавно посещение в Пекин.

Коментарите му предизвикаха реакция и от двете страни на Атлантическия океан.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заяви, че съюзът със Съединените щати е "абсолютна основа" на европейската сигурност.

"Някои западни лидери мечтаят за сътрудничество с всички, с Русия и с някои сили в Далечния изток", добави той, без да назовава имената на тези лидери.

Американският сенатор Марко Рубио заяви в Twitter, че "трябва да разберем дали Еманюел Макрон говори от името на Европа".

"Някъде е настъпила мозъчна смърт, без съмнение", заяви директорът на Полския институт за международни отношения (PISM) Славомир Дебски, визирайки думите, използвани от френския президент, за да опише НАТО през 2019 г.

Но Белият дом заяви в понеделник, че е "уверен" в отношенията с Франция, въпреки коментарите на Макрон.

По време на двудневното държавно посещение в Нидерландия Макрон ще има държавна вечеря с краля и кралицата, ще разгледа изложбата на Йоханес Вермеер в "Райксмузеум" в Амстердам и ще се срещне с министър-председателя Марк Рюте на корабче по канала.

Посещението има за цел да подчертае новата динамика между Париж и Хага след преломния момент на Брекзит.

Франция и Нидерландия ще подпишат в сряда "пакт за иновации" с акцент върху сътрудничеството в областта на полупроводниците, квантовата физика и енергетиката.

Те ще работят и за финализиране на пакт за отбрана до 2024 г.

Вътрешнополитическите проблеми на френския президент също заплашват да се намесят в посещението, като за четвъртък е насрочен нов ден на стачки срещу плановете му за пенсионна реформа. /БГНЕС

Париж / Франция